Dolar 32,4096
Euro 34,8029
Altın 2.435,92
BİST 9.949,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 22°C
Hafif Yağmurlu
Ankara
22°C
Hafif Yağmurlu
Sal 20°C
Çar 18°C
Per 17°C
Cum 16°C

Malatya’da baraj ve göletler doldu

MALATYA’DA BARAJ VE GÖLETLER DOLDU

18/04/2022 10:05
A+
A-

Son yıllarda yetersiz yağış nedeniyle kuraklık etkilerinin yaşandığı Malatya’da bu kış etkili olan kar yağışları yüzleri güldürdü. Kentteki baraj ve göletlerdeki doluluk oranlarında artış gözlemlenirken, uzmanlar kentte bu yıl kuraklık beklenmediğinin müjdesini verdi.

Uzun yıllar Malatya’da yağışların yetersiz olması nedeniyle yaşanan kuraklık belirtileri, bu kış yaşanan kar yağışı ve yağmurla birlikte ciddi ölçüde azaldı. Karlarında erimesiyle baraj ve göletlerdeki doluluk oranlarında ciddi artış yaşanırken, 2022 yılında üretimi etkileyecek bir kuraklık belirtisi de gözükmüyor. Battalgazi ilçesinde bulunan Orduzu göleti de bu yılki yağışların etkisi ile eski yıllara nazaran büyük oranda doldu. Özellikle bölgedeki kayısı ağaçlarının sulanmasında kullanılan göletteki doluluk ise çiftçilerin yüzünü güldürüyor.

Malatya Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Fevzi Çiçek, Malatya’nın coğrafi olarak orta şiddete kuraklık bölgesinde yer aldığına dikkat çekerek, Her 5 yılda bir şiddetli kuraklık peridoyu yaşıyoruz. Ama bu yıl biraz daha kuraklık riskinin olmadığı, su altı kaynaklarının kar yağışına bağlı olarak beslendiği, baraj ve göletlerin doluluk oranlarının arttığı olumlu bir yıl oldu” dedi.

Bu yıl kuraklık riskinin az olmasının suyun hoyratça kullanılması anlamına gelmediğini ifade eden Çiçek, “Mevsimsel olarak baktığımızda tarımsal kuraklık riski ile şimdilik karşı karşıya değiliz. Geride kalan Ocak ayında ilk kez böylesine bir yağış aldık. Geçmiş yıllarsa su sıkıntıları yaşıyorduk. Bu yıl bunlara rağmen ürün desenlerini oluştururken kendi bölgesel su kaynaklarını dikkate alırsak uzun vadede su sıkıntısı yaşamayacağız” şeklinde konuştu.

Yer altı sularının her zaman stratejik sular olduğuna da dikkat çeken Başkan Çiçek, “Ama maalesef üzülerek bakıyoruz ki son dönemlerde artezenleri şiddetle kullanıyoruz. Bu da uzun vadede ciddi krizlere yol açacaktır, bunun yerine tedbir alınması gerekiyor. Müstakil su sahibi olmak yerine toplu tüketimlere yönlendirilmesi daha olumlu olacaktır. Bu nedenle salma sulama yani halk arasında vahşi sulama dediğimiz yöntemden vazgeçip basınçlı sulama yapılması gerekiyor. Çok su çok verim anlamına gelmez. Suyun verilme şekline göre kontrollü verilmesi gerekiyor” diye konuştu.

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.