Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 21°C
Hafif Yağmurlu
Ankara
21°C
Hafif Yağmurlu
Paz 22°C
Pts 22°C
Sal 21°C
Çar 21°C

Malatya’da 250 yıllık çınar ağacı için koruma talebi

MALATYA’NIN AKÇADAĞ İLÇESİ RESULUŞAĞI MAHALLESİ’NDE BULUNAN 250 YILLIK ÇINAR AĞACININ ’ANIT AĞAÇ’ OLARAK TESCİLLENMESİ İSTENİYOR.

23/05/2022 11:15
A+
A-

Malatya’nın Akçadağ ilçesi Resuluşağı Mahallesi’nde bulunan 250 yıllık Çınar ağacının ’anıt ağaç’ olarak tescillenmesi isteniyor.

Akçadağ ilçesine bağlı Resuluşağı Enlig mezrasında bulunan ve 250 yıllık olduğu belirtilen Çınar ağacının ’anıt ağaç’ olarak tescillenmesi için çalışma başlatılması isteniyor. Malatya’nın en önemli turistik merkezlerinden biri durumunda olan Levent Vadisi Kanyonu’nun içerisinde bulunan ’Enlig mezrası’ bölgesinde çok sayıda koruma altına alınacak nitelikte ağaçların bulunduğunu belirten mahalle sakinleri bunlardan biri olan ve 250 yıllık olduğunu ileri sürdükleri Çınar ağacının ’anıt ağacı’ olarak tescillenmesini istiyor.

4 kuşaktır ayakta

Son olarak 1985 yılında budama yapılan Çınar ağacının 4 kuşağa tanıklık ettiğini kaydeden Resuluşağı Mahalle eski muhtarı 67 yaşındaki Battal Özer, “Dedem 80, babam 70 yaşında hayatını kaybetti. Dedem ve babamdan duyduğumuz çınar ağacın çok eski bir ağaç olduğudur.1985’de ağacın tepe bölümünde buda yaptık daha sonra 5 ayrı dal olarak filizlendi. Yetkililerden Çınar ağacının koruma altına alınmasını istiyoruz” ifadelerini kullandı.

“Bölge genel olarak koruma altına alınmalı”

Sadece Çınar ağacının değil bölgenin genel olarak koruma altına alınması gerektiğine dikkat çeken mahallenin cami imamı İdris Turan ise “İki yıldır Enlig mezrasında görev yapıyorum. Köylüler ile muhabbetlerimizden anladığım kadarıyla burada 200-300 yaşlarında ağaçlar var. Önünde bulunduğum ağacında en az 250 yıllık olduğu söyleniyor. Burada sadece ağaçlar değil, akarsuları, mağaraları ile son derece önemli bir merkez bu nedenle bölgenin genel olarak koruma altına alınmasını talep ediyoruz” diye konuştu.

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.