Dolar 32,5524
Euro 34,8771
Altın 2.430,29
BİST 9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 29°C
Az Bulutlu
Ankara
29°C
Az Bulutlu
Çar 27°C
Per 23°C
Cum 24°C
Cts 25°C

Mahkeme, Dink cinayetinin “FETÖ’nün talimatı”yla işlendiğine karar verdi

İSTANBUL (AA) – Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesine ilişkin davada kararını açıklayan mahkeme heyeti, cinayetin …

Mahkeme, Dink cinayetinin “FETÖ’nün talimatı”yla işlendiğine karar verdi
26/03/2021 12:36
A+
A-

İSTANBUL (AA) – Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesine ilişkin davada kararını açıklayan mahkeme heyeti, cinayetin, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) talimatları, amaç ve ideallerine uygun olarak hüküm kurulan sanıkların iştiraki ile işlendiğine kanaat getirildiğini bildirdi.

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, Hrant Dink'in öldürülmesine ilişkin FETÖ elebaşı Fetullah Gülen, eski savcı Zekeriya Öz, gazeteciler, jandarma ve eski emniyet görevlilerinin de aralarında bulunduğu 6'sı tutuklu, 13'ü firari 76 sanığın yargılandığı davayı karara bağladı.

Kararda, “Mahkemece yapılan yargılama sonucunda, söz konusu cinayet eyleminin FETÖ/PDY silahlı terör örgütünün talimatları ve örgütün amaç ve ideallerine uygun olarak mahkememiz dosyasında hüküm kurulan sanıkların iştiraki ile işlendiğine kanaat getirilmiştir.” denildi.

Heyet, FETÖ'nün talimatları ile örgütün amaç ve idealleri doğrultusunda Hrant Dink cinayetinin işlenmesine katkıları olduğunu dikkate alarak eski emniyet müdürü sanıklar Ali Fuat Yılmazer ve Ramazan Akyürek ile dönemin Trabzon İl Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şube Müdürü Faruk Sarı hakkında, “Anayasa'yı ihlal” suçundan İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulmasına hükmetti.

Sanıklar Ogün Samast, Tuncay Uzundal, Zeynel Abidin Yavuz, Erhan Tuncel, Yasin Hayal, Ersin Yolcu ve Ahmet İskender hakkında FETÖ kapsamında “silahlı terör örgütüne üye olmak” suçundan İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulmasına karar verildi.

Olay tarihlerinde Trabzon Emniyet Müdürlüğünde TEM Şube Müdürü olarak görev yapan Yahya Öztürk ile aynı şubede Şube Müdür Yardımcısı Vekili olarak görevli komiser yardımcısı Adem Sağlam'ın, maktul Hrant Dink'e yönelik işlenen cinayeti “yükümlü oldukları halde önlemeyerek ihmali davranışla gerçekleşmesini sağladıkları”nı gerekçe gösteren heyet, bu sanıkların “kasten öldürmenin ihmali davranışla işlenmesi” suçundan soruşturulmaları için İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulmasına hükmetti.

Heyet, sanık Ogün Samast'ın mahkeme ve savcılık ifadesinde “Samsun'da beni cinayetten sonra Şeniz Dervişoğlu'nun adamları karşılayacak, kaçıracaklardı.” şeklindeki beyanları bulunduğunu hatırlatarak, yargılama dosyasında Şeniz Dervişoğlu hakkında sanık ya da şüpheli olarak bir sıfat bulunmadığını aktardı. Heyet, Şeniz Dervişoğlu hakkında “tasarlayarak öldürmek suçuna yardım etmek” suçundan suç duyurusunda bulunulmasını kararlaştırdı.

– Duruşmaya katılan bir sanık tutuklandı

Mahkeme heyeti, aralarında başka suçtan tutukluların bulunduğu, hakkında hüküm kurulan bu davanın tutuksuz 6 sanığı hakkında tutuklama kararı verdi.

Heyet, İstanbul İl Jandarma Komutanlığı İstihbarat Şube Müdürlüğü görevlisi Yavuz Karakaya'nın “Anayasa'yı ihlal” suçundan, dönemin Trabzon Jandarma İstihbarat Şube Müdürlüğü görevlisi Gazi Günay'ın “tasarlayarak öldürme” suçundan tutuklanmasına hükmetti. Duruşma salonunda bulunan Günay, tutuklandı.

Dönemin Emniyet İstihbarat Daire Başkanlığı görevlilerinden Osman Gülbel, dönemin Trabzon İl Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şube Müdürlüğü görevlisi Hasan Durmuşoğlu ve dönemin Trabzon İl Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şube Müdürü Faruk Sarı'nın “kasten öldürmenin ihmali davranışla işlenmesi” suçundan tutuklanmalarına hükmeden heyet, dönemin Trabzon İl Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şube Müdürlüğünde görevli komiser yardımcısı Özkan Mumcu'nun FETÖ kapsamında “silahlı terör örgütü üyeliği” suçundan tutuklanmasını kararlaştırdı.

ETİKETLER: , , , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.