Dolar 33,9762
Euro 37,6709
Altın 2.725,36
BİST 9.771,16
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 28°C
Parçalı Bulutlu
Ankara
28°C
Parçalı Bulutlu
Per 28°C
Cum 28°C
Cts 27°C
Paz 28°C

Kış aylarında “Doğru Egzersiz” önemli

HASAN KALYONCU ÜNİVERSİTESİ (HKÜ) SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ FİZYOTERAPİ VE REHABİLİTASYON BÖLÜMÜ ÖĞRETİM ÜYESİ DR. BEGÜMHAN TURHAN, KIŞ AYLARINDA YAŞANAN SOĞUK HAVA VE YOĞUN KAR YAĞIŞLARININ SAKATLANMA VE YARALANMA VAKALARINI ARTIRDIĞINI BELİRTEREK, KIŞ MEVSİMİNDE GÜVENLİ ŞEKİLDE HAREKET ETMENİN ÖNEMİNİ VE DOĞRU EGZERSİZLERLE BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ GEREKTİĞİNİ SÖYLEDİ.

27/01/2022 15:05
A+
A-

Hasan Kalyoncu Üniversitesi (HKÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Begümhan Turhan, kış aylarında yaşanan soğuk hava ve yoğun kar yağışlarının sakatlanma ve yaralanma vakalarını artırdığını belirterek, kış mevsiminde güvenli şekilde hareket etmenin önemini ve doğru egzersizlerle bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Kış aylarında yapılan egzersizin ve artırılan fiziksel aktivite düzeyinin ve kalitesinin önemli olduğunu vurgulayan HKÜ Öğretim Üyesi Dr. Begümhan Turhan, “Soğuk havada yapılan egzersiz öncesinde daha yoğun bir şekilde ısınma ve sonrasında ise soğuma egzersizleri yapılması çok önemlidir. Çünkü soğuk havalarda vücudun ısınma ve soğuması zaman alacaktır. Isınma egzersizleri bizleri asıl egzersize hazırlayarak sakatlanmalardan korur. Soğuma egzersizleri ise vücudunuzun egzersiz sonrası toparlanmasını sağlayacaktır. Özellikle 65 yaş üstü bireylerin haftada üç gün toplamda 150 dakika kalp hızını değiştirecek egzersizleri evde yapması da faydalı olacaktır. Kış aylarında hareket etmek için bahaneler oluşturulması ve yapılan aktiviteler sırasında susamaya izin verilmeden mutlaka sıvı tüketimi yapılması gerekmektedir. Hareketliliğin dışarıda olması daha iyi, fakat kar yağışı ve buzlanma, özellikle yaşlılar için büyük risk barındırıyor ve çok dikkatli olunmalı. Dışarı çıkma imkanı olmayanlar, fizyoterapistlerinden kişiye özgü bir ev içi egzersiz reçetesi edinebilirler. Dışarıya çıkmak zorunda kalırlarsa, özellikle yaşlılara kış mevsimi koşullarına uygun ayakkabılar ve baston gibi yardımcı destek cihazlarını kullanmalarını öneriyoruz. Küçük adımlarla yavaş yürüyüşler yapmalılar” dedi.

“Düşme sonucu yaşanan ağrılar ihmal edilmemeli”

Düşme sonucu yaşanan ağrılara zaman kaybı olmadan müdahale edilmesi gerektiğini aktaran Öğretim Üyesi Dr. Begümhan Turhan, “Düşmeler sonucunda sıklıkla sıkıntı yaşanan bölgeler kalça, uyluk, kol, bacak, dirsek bölgesi, el gibi bölgeler oluyor. Bu bölgedeki kırık, çıkık ya da kemiğin doğru pozisyonunun bozulması sonucu oluşan ağrı ve batma hissi, kişilerin çekinerek paylaştıkları bir durum ve psikolojik bir takıntı haline gelebilmektedir. Bu sebeple yaşanan bu durumlarda anında müdahale edilmeli ve ağrıların bulunduğu bölgelerin tedavisi ihmal edilmemelidir” diye konuştu.

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.