Dolar 32,3228
Euro 35,1013
Altın 2.301,52
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 21°C
Az Bulutlu
Ankara
21°C
Az Bulutlu
Cum 23°C
Cts 24°C
Paz 24°C
Pts 25°C

Kazakistan Dışişleri Bakanı Tileuberdi, Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ile ortak basın toplantısında konuştu:

ANKARA (AA) – Kazakistan Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Muhtar Tileuberdi, ülkesinin en büyük altıncı ticaret ortağının Türkiye olduğunu …

Kazakistan Dışişleri Bakanı Tileuberdi, Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ile ortak basın toplantısında konuştu:
REKLAM ALANI
17/03/2021 12:36
A+
A-

ANKARA (AA) – Kazakistan Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Muhtar Tileuberdi, ülkesinin en büyük altıncı ticaret ortağının Türkiye olduğunu belirterek, “Hedefimiz ticaret hacmimizi 10 milyar dolara çıkarmak.” dedi.

Tileuberdi, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde gerçekleştirdikleri baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu.

Bu yılın Kazakistan'ın bağımsızlığının 30. yıl dönümü ve Türkiye'nin Kazakistan'ı uluslararası alanda tanıyan ilk ülke olduğunu kaydeden Tileuberdi, “Gelecek yıl ikili ilişkilerimizin 30. yıl dönümünü kutlayacağız. Bu süreçte Kazak-Türk iş birliği her geçen gün güçlenerek stratejik ortaklık düzeyine yükseldi. Stratejik ortaklığın oluşumunda Kazakistan'ın kurucu Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın özel bir role sahip olduğu tarihi bir gerçektir.” diye konuştu.

Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev'in yönetiminde bu diyaloğun da gelişmeye devam ettiğini dile getiren Tileuberdi, Kazakistan ve Türkiye'nin aynı zamanda Kafkasya'da barış ve istikrarı savunan iki ülke olduğuna vurgu yaptı.

– “Hedefimiz ticaret hacmimizi 10 milyar dolara çıkarmak”

Tileuberdi, Çavuşoğlu ile yaptıkları görüşmede ikili ilişkilerin de masaya yatırıldığını belirterek, “Türkiye, Kazakistan'la ticari ortaklıkta altıncı sırada yer alıyor. Hedefimiz ticaret hacmimizi 10 milyar dolara çıkarmak.” dedi.

Türkiye'den ülkesine 4,3 milyar dolar, buna karşılık Kazakistan'dan da Türkiye'ye 3 milyar dolardan fazla yatırım yapıldığına işaret eden Tileuberdi, diğer alanlarda yapılan iş birliğine de değindi.

Eğitim alanındaki iş birliğine örnek olarak Kazakistan'ın Türkistan şehrinde kurulan Ahmet Yesevi Üniversitesini gösteren Tileuberdi, “Bu üniversitenin bulunduğu Türkistan şehrinin eyalet merkezi haline gelmesi, üniversitenin konumunu da güçlendirmektedir.” ifadesini kullandı.

Tileuberdi, Çavuşoğlu ile yaptıkları görüşmede Türk Konseyinin mart ayı sonunda Kazakistan'da gerçekleştirilecek gayriresmi zirvesi ile 2021 sonunda Türkiye'de gerçekleştirilecek resmi zirvesi için yapılacak hazırlıkların da konuşulduğunu söyledi.

– Kazakistan'ın yerli Kovid-19 aşısı

Tileuberdi, basın toplantısı sonunda gazetecilerin ülkesinde yürütülen yerli yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşısı, bu aşı ve Türkiye ile iş birliği potansiyeline ilişkin sorularını yanıtladı.

Yerli aşı için yürütülen üçüncü faz denemelerinin yakında tamamlanacağını belirten Tileuberdi, “Şu anki aşamada Amerikalılar teknik destek sağlamakta. Aşıyı Dünya Sağlık Örgütü ve Batılı ülkelerde kaydettirmek için beraber çalışma yürütüyoruz.” diye konuştu.

Aşının üretimi için yabancı ortaklarla da çalışma yürütüldüğüne değinen Tileuberdi, “Türkiye'den Atabay şirketi ile üretimle ilgili müzakereler yürütüyoruz.” dedi.

REKLAM ALANI
ETİKETLER: , , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.