Dolar 32,2071
Euro 34,7111
Altın 2.445,49
BİST 10.218,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 15°C
Açık
Ankara
15°C
Açık
Sal 18°C
Çar 17°C
Per 18°C
Cum 22°C

Arabanlı çiftçileri kuraklık endişesi sardı

GAZİANTEP’İN ARABAN İLÇESİNDE, SON 54 YILIN EN YOĞUN KAR YAĞIŞININ BU YIL OCAK AYINDA GERÇEKLEŞMESİNE RAĞMEN ARABAN OVASI’NDA 25 BİN 730 DÖNÜM ALADA SULU TARIM YAPILMASINI SAĞLAYAN ARDIL BARAJI DOLMADI. GÜNEYDOĞU’NUN TAHIL AMBARI VE SARIMSAK DİYARI OLARAK BİLİNEN ARABAN’DA ÇİFTÇİLERİ KURAKLIK KORKUSU SARDI.

23/02/2022 10:15
A+
A-

Gaziantep’in Araban ilçesinde, son 54 yılın en yoğun kar yağışının bu yıl Ocak ayında gerçekleşmesine rağmen Araban Ovası’nda 25 bin 730 dönüm alanda sulu tarım yapılmasını sağlayan Ardıl Barajı dolmadı. Güneydoğu’nun tahıl ambarı ve sarımsak diyarı olarak bilinen Araban’da çiftçileri kuraklık korkusu sardı.

Gaziantep’in Araban ilçesinde 10 gün boyunca etkili olan yoğun kar ve sağanak yağışlar, ilçedeki Antep fıstığı ve zeytin üreticilerini sevindirirken, Araban Ovası’ndaki 25 bin 730 dönüm alanda sulu tarım yapılmasını sağlayan Ardıl Barajındaki doluluk oranına beklenen etkiyi göstermedi. Ardıl baraj gölünün doluluk oranının beklenen seviyeye gelmemesi bölge çiftçilerinde kuraklık endişesi oluşturdu.

İlçeye bağlı Köklüce (Ardıl) kırsal mahallesi çiftçilerinden Şıh Mehmet Bilekçi, geçen yıl Ocak ayı ortalarında hiç kar yağışı gerçekleşmemesine rağmen Ardıl Barajı Gölü’nün tamamen dolup taşması biz çiftçileri sevindirdiğini hatırlattı.

Çiftçi bahar yağışlarından umutlu

Bu yıl Ocak ayında 10 gün boyunca aralıksız bir şekilde etkili olan yoğun kar yağışı ve sağanak yağışlara rağmen hala baraj gölünün dolmadığını aktaran Bilekçi, “Ardıl Barajı suyu ile bölgedeki 25 bin 730 dönüm alanda sulu tarım yapan sarımsak ve pamuk üreticileri ülke ve ilçe ekonomisine büyük katkı sağlıyor. Ardıl Barajı Gölü’nün onca kar ve sağanak yağışlara rağmen hala su seviyesinde ciddi bir doluluk oranı yakalanmadı. Bu yüzden kuraklık endişesi taşıyoruz. Bahar yağışlarının da ihtiyaç düzeyinde gerçekleşmemesi halinde yaşanması muhtemel kuraklık sıkıntısı biz çiftçileri kara kara düşündürüyor. Allah’tan umut kesilmez, rahmetin kesilmemesi için dua ediyoruz” diye konuştu.

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.