Dolar 32,5496
Euro 34,8904
Altın 2.432,22
BİST 9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 29°C
Az Bulutlu
Ankara
29°C
Az Bulutlu
Çar 27°C
Per 24°C
Cum 24°C
Cts 25°C

Kadayıfçı Sıtkı Usta üniversite öğrencileriyle bir araya geldi

KADAYIFÇI SITKI USTA’NIN YÖNETİCİLERİNDEN VE USTALARINDAN MEHMET ALTUNBAY, ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİYLE BİR ARAYA GELDİ.

20/03/2022 11:55
A+
A-

Diyarbakır’ın tatlıda marka yüzü olan Kadayıfçı Sıtkı Usta yöneticilerinden ve ustalarından Mehmet Altunbay, üniversite öğrencileriyle bir araya geldi.

Gıda sektöründe girişimcilik konulu konferansa kendi iş sektörlerindeki deneyimlerini gençle paylaşan Mehmet Altunbay, konuşmacı olarak davet edilmiş olmaktan onur duyduğunu belirtti. Kadayıfçı Sıtkı Usta’nın tarihçesini anlatan Altunbay, “Kadayıf kelimelisi orijinalinin kökeni Arapça ‘da kadifenin çoğul hali olan “Kadayıf” kelimesinden gelmektedir. 1890’lı yılların sonlarına doğru tarihin sahnesine çıkan, yazılı kayıtlara geçen bu meslek kolunun tanınan ilk ustası, aile büyüklerimin ve sonrasında babamın da yanında mesleğe ilk adımlarını attıkları Ermeni asıllı Agop Ustadır.

Babam Sıtkı Altunbay’ın usta olarak başladığı 1968 yılı, sektörümüzün miladı olmakla beraber günümüze kadar gelmiştir” dedi.

İmalatta kullanılan temel malzeme olan unun kepek oranını ve esmerlik rengini kendi isteklerine uygun şekilde üretim yapan tek bir fabrikadan temin ettiklerini ifade eden Altunbay, “Hamur için gerekli su sertliği ph değerleri yine bizim kullanageldiğimiz ölçülerimizde olmalıdır. Pişirme aşamasında kadayıf telini döktürttüğümüz 1 metre çaplı bakır saç tavaların ve tepsilerin kalınlıklarını bile ısı iletimi açısından milimetrik olarak özel tercihlerimize göre sipariş edilmektedir.

Kullandığımız fıstığa gelince, rehası, tadı ve rengi ile bizim tercih ettiğimiz Gaziantep’te en birinci kalite olarak bilinen Boz1 cinsidir. Tüketicinin çerezci dükkanlarında bulabileceği fıstık değildir. Çünkü çok pahalı bir fıstıktır. Aynı şekilde kullandığımız ceviz tamamen yerli ve ağırlıklı olarak Bitlis-Van yöresi ürünleridir. Kullandığımız şeker, pancar şekeri olup çeşni, kalite, yetiştiği iklim olarak yalnızca Konya’dan temin edilmektedir” diye konuştu.

Tatlılarında kullandıkları tereyağının ise Şanlıurfa yöresinden temin edildiğini aktaran Altunbay, “Ürünlerimizin tamamı organik olmakla beraber, içinde asla yapay madde bulunmamaktadır. Üretim her şeyden önce inanmak ile başlayan ciddi, insana saygılı, saygın ve yüksek sorumluluk bilinci gerektiren bir iştir. Sevgili genç arkadaşlarım, yarınların iş inşaları olarak gördüğümüz sizlerin prensipleri ve asla taviz vermeyeceğiniz ilkeleriniz olmalıdır. Sadece kar hırsı odaklı işletmelerin günümüzde insan sağlığı ve hayatını ne boyutlarda riske attıkları hepimizce malumdur. Günümüzde hangi alanda olursa olsun üretim bilgi ve becerisinden yoksun işletme ve sektörlerin çok da uzun ömürlü olamadıklarını görmekteyiz. Konuşmamı ömrünün neredeyse hepsini bu işe vermiş değerli büyüğüm babam Sıtkı Usta’nın bir özdeyişle sonlandırıyorum. ‘Kalite hiçbir zaman tesadüf değildir. Ona ancak bilinçli çabalar sonucu ulaşılır.’ Hepinize çok teşekkür ederim” ifadelerinde bulundu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.