Categories: EĞİTİM

İnönü Üniversitesi’nde Engelsiz Kütüphane hizmette

Malatya İnönü Üniversitesi’nde “Engelsiz Kütüphane Projesi” kapsamında görme engelli öğrenci ve personellerin basılı ortamdaki materyali tarayıp sesli olarak dinlemesi ve okuması için tarama ve okuma sistemi kuruldu.

Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı, Bilgi İşlem Daire Başkanlığı ve Engelsiz İnönü Koordinatörlüğü iş birliğinde kurulan sistem, İnönü Üniversitesi Merkez Kütüphanesi ile Hukuk Fakültesi ve İslami İlimler Kütüphanesinde hizmete girdi.

İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay engelli öğrenci ve personellerin kullanımına açılan merkez kütüphanedeki sistemi yerinde inceledi. Merkez kütüphanenin zemin katında gerçekleştirilen programa, Rektör Kızılay’ın yanı sıra Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Nusret Akpolat, Prof. Dr. Abdulkadir Baharçiçek, Prof. Dr. İbrahim Türkmen, Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanı Nezihe Üstüner, Bilgi İşlem Daire Başkanı Bünyamin Kuzu, Engelsiz İnönü Koordinatörü Orhan Şahin, Üniversite Engelli Öğrenci Temsilcisi Taner Çelik ile idari personel ve engelli öğrenciler katıldı.

Merkez kütüphane zemin katında sistemi kullanan engelli öğrencilerin uygulamalarını yerinde inceleyen Rektör Kızılay, engelli bireylere en güzel hediyeyi vermeye çalıştıklarını vurgulayarak, “Bugün kütüphanemizdeki dört yeni bilgisayarın görme engelli kardeşlerimizin hizmetine sunulmasından memnuniyet duyuyorum. Sizlerin bu sistemlerle başarılı okumalar yapmasını temenni ediyorum. Bugün 3 Aralık Dünya Engelliler Günü vesilesiyle sizlere hayatınızı kolaylaştıracak en güzel hediyelerden birini vermeye çalıştık” şeklinde konuştu.

“Engelsiz Üniversite” anlayışı çerçevesinde İnönü Üniversitesi’nde çalışmalarının sürdüğünü ve bu çalışmaların kapsamının daha da geliştirileceğini belirten Rektör Kızılay, konuşmasının sonunda bu sistemin kurulmasında emeği geçenlere teşekkür ederek, “İnönü Üniversitesi olarak üniversitemizde çalışan personel ve eğitim gören öğrencilerimizin fiziki mekânlarda, sosyal ve kültürel alanlarda karşılaşabilecekleri her türlü engelin aşılması için gerekli tedbirleri alıyoruz ve almaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Program sonunda hizmete giren sistem hakkında bilgiler veren Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanı Nezihe Üstüner, Bilgi İşlem Daire Başkanı Bünyamin Kuzu ve Engelsiz İnönü Koordinatörü Orhan Şahin, kütüphanelerde bulunan bilgisayarlarda Jaws ekran okuma programı, ekran kabartma cihazı, yazı büyütme, taranan metni insan sesine dönüştürme ve Braille alfabesi kabartmalı klavyenin yer aldığını belirttiler.

Program sonunda ayrıca sistemin bu özellikleri ile görme engelli bireylerin eğitim sürecinde basılı ve dijital ortamdaki bir materyali rahatlıkla okuyabileceği ifade edildi

SancakHaber

Recent Posts

20 Bin sözleşmeli öğretmen ataması için başvurular 20-31 Mayıs’ta

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), 20 Bin sözleşmeli öğretmen atama başvuru duyurusunu yayımladı.     20…

2 saat ago

19 Mayıs’ta 81 ilde ‘Gençlik ve Spor Festivalleri’ düzenlenecek

19 Mayıs’ta 81 ilde ‘Gençlik ve Spor Festivalleri’ düzenlenecek   19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik…

2 saat ago

Sağlık Turizmi Çeşitleri Nelerdir?

Sağlık Turizmi Çeşitleri Nelerdir?   Sağlık turizmi, bireylerin tedavi veya sağlık hizmeti almak amacıyla farklı…

2 gün ago

Saç Dökülmesi Hangi Vitamin Eksikliği Kaynaklanır?

Saç Dökülmesi Hangi Vitamin Eksikliği Kaynaklanır? Saç sağlığı hem estetik hem de fiziksel sağlık açısından…

2 gün ago

Yazarımız Hülya Yılmaz sizler için yazdı “Porsiyon Osman”

PORSİYON OSMAN Kıymetli okuyucularım bundan böyle bu değerli köşede sizlere ülkemizin ticaretinin temel unsurlarından ve…

4 gün ago

YÖK Başkanı Özvar, milli sporcularla birlikte “Spor Dostu Kampüs” projesini tanıttı

YÖK Başkanı Özvar, Ondokuz Mayıs Üniversitesinde (OMÜ) düzenlenen etkinlikte, YÖK’ün “Spor Dostu Kampüs” projesinin tanıtımını,…

5 gün ago