Dolar 32,4169
Euro 34,8293
Altın 2.431,85
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 22°C
Hafif Yağmurlu
Ankara
22°C
Hafif Yağmurlu
Sal 20°C
Çar 19°C
Per 16°C
Cum 16°C

“İklim ve Doğa Turizmin Hammaddesi”

“İklim ve Doğa Turizmin Hammaddesi”
27/09/2023 14:02
A+
A-

Halil İbrahim Yılmaz: “İklim ve Doğa Turizmin Hammaddesi”

Gurbetelli YALÇIN / ANKARA – BHA

Ankara Kent Konseyi’nin ev sahipliğinde düzenlenen “İklim Değişikliğinin Turizme Etkileri ve Ankara’nın Turizmde Yeşil Geleceği” projesi çerçevesinde gerçekleştirilen toplantıda Türkiye Kent Konseyleri Birliği ve AKK Başkanı, ATO Başkan Yardımcısı Halil İbrahim Yılmaz, iklim değişikliğinin olumsuz etkilerini azaltmak amacıyla gerçekleştirdikleri faaliyetleri ve “İklim Değişikliğinin Turizme Etkileri ve Ankara’nın Turizmde Yeşil Geleceği” projesi ile ilgili önemli mesajlar verdi.

Doğanın korunması ve sürdürülebilirliğinin sağlanması için her zaman öncülük ettiklerini ve ata tohumu hareketiyle tarımı teşvik ederek gıda güvenliğini sağladıklarını aktaran Yılmaz konuşmasında, “Suya Saygı Buluşmaları’nda ‘Suyuna sahip çıkan geleceğine sahip çıkar’ dedik. Ata tohumu hareketiyle vahşi sulamaya ihtiyaç duymayan tarımı teşvik ederek gıda güvenliğini vurguladık. Dünyanın en itibarlı küresel iklim konferansı olan COP26’da dünyaya, ‘Emanet aldığımız doğaya bakıp güzelleştirmekle sorumluyuz’ dedik. Ekonomi ve İklim Değişikliği Zirvesi’nde ise ‘Dün nasılsa yarın da öyle kalsın’ dedik. Tel Aviv’de Suya Dayanıklı ve Acil Durum Hazırlıkları Dünya Bankası Oturumu’nda ‘Fikri kuraklık ve duyarsızlık, küresel kuraklıktan çok daha tehlikedir’ dedik. Çalışmalarımızı da bu kapsamda yürüttük.” ifadelerini kullandı.

‘’Çevre ve Doğa Bizim Hep Önümüzde ve Özümüzdeydi’’

Konuşmasında Yılmaz, iklim ve doğanın korunması gerektiğine vurgu yaparken, Türk toplumunun çevre ve doğaya her zaman öne verdiğinin bir kez daha altını çizdi.
Halil İbrahim Yılmaz, “Tercüme metinler üzerinden iklim değişikliğini aktaracak kadar çaresiz bir toplum değildik, değiliz. 1500’lü yıllarda iklim ve çevre kanunları ile tanışan bu topraklara, topluma sahibiz. Dolayısıyla bu farkındalığın öncüsü de biz olmalıydık. Babaannelerimizin 90 yaşında ağaç diktiği bir toplumda çevre ve doğa bizim zaten hep önümüzde ve özümüzdeydi. Dünyada binlerce kültür mirası bulunmakta, Türkiye’de ise 21 kültür mirası tescillendi yakın zamanda Ankara’daki iki yeri de kültürel mirasımıza kazandırdık. Bu katılımcı kültürün gürültüsünün yankısı ve ortaya konan emek sayesinde. İklim ve doğa turizmin ham maddesidir.” dedi.

“Bu Kente Borcumuz Var”

Açık oturumda konuşma yapan AK Parti Ankara eski milletvekili Nevzat Ceylan, iklim değişikliğinin Ankara bazlı konuşulmasının durumun ciddiyetini gözler önüne serdiğini belirtirken, “Bu kente borcumuz var. İklim değişikliğinin Ankara baz alınarak konuşulması bile durumun ne mesafeye geldiğinin bir işareti ve son derece önemli. Ankara dereler şehri. Başkentte Jansen planı yapılırken derelerin üstü hep kapatılmış. Şu anda geçmişte bulunan derelerin çoğu yok. Halbuki o dereler plan dahiline alınsaydı ve üstü kapatılmasaydı şu an daha farklı bir Ankara olabilirdi. İklim değişikliğinden en çok dereler etkileniyor. Ve bu durumdan en çok etkilenen illerden birisinin Ankara olmasının da sebebi iklim değişikliğini göremememizden kaynaklı. Dolayısıyla bunun turizmden tutun, yaşam alanımıza kadar etkisi olacak. Ankaralılar Eskişehir’e gidip Porsuk Çayı’nı geziyor çünkü yapılan çalışmayı beğeniyor. Biz niye başkentimizde yapmayalım, yapılmayacak işler değil zor da değil. Ankara’mıza hep birlikte sahip çıkalım.” diye konuştu.

ANKADER Genel Sekreteri ve Proje Koordinatörü Aksu Programın Detaylarını Anlattı

ANKADER Genel Sekreteri ve Proje Koordinatörü Abdurrahman Aksu, Ankara’daki 88 otelle yapılan ‘İklim Değişikliğinin Turizme Etkileri: Ankara Raporu’nun detaylarını paylaştı.

Aksu’nın paylaştığı detaylar şu şekilde:

“İklim değişikliğinin turizm sektörü ve işletmenin ekonomik durumuna olan etkisini ölçmek için yöneltilen sorularda işletme yönetimlerinin yüzde ellisinden fazlasının olumsuz bir etki olduğunun farkına vararak stratejiler geliştirdikleri görülmektedir.

İşletme maliyetlerinde artış (yüzde 73.4)
Müşteri kapasitesinde azalış (yüzde 54.4)
İnsan hareketliliğinde azalış (yüzde 48.1)
Program/etkinlik kapasitesindeki azalış (yüzde 41.8)
Sonuç olarak çalışmaya katılan işletmelerin büyük çoğunluğunda var olan krize karşılık farkındalıkların olduğu ve bu farkındalıklar ölçeğinde çalışmalar yapıldığı görülmektedir. Bunun yanında yapısal çözümlerin üretilmesi konusunda ilgili mercilerin katkı sağlamasına yönelik de beklentiler mevcuttur.”

Açık Oturuma Katılan İsimler

Savaş Çolakoğlu,
Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Turizm Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Yaylı,
Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Turizm Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cemal Ersin Silik,
ATO Şehir Tanıtımı ve Kalkınması Özel İhtisas Komisyon Başkanı, Anadolu Ankara Turizm İşletmecileri Dernek Başkanı Birol Akman,
ATO Turizm İhtisas Komisyonu Başkan Yardımcısı ve Turizmciler Dernek Başkanı Faruk Elmalı

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.