Dolar 32,3241
Euro 34,9742
Altın 2.312,74
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 21°C
Az Bulutlu
Ankara
21°C
Az Bulutlu
Cum 23°C
Cts 24°C
Paz 24°C
Pts 26°C

ELAZIĞ – İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Yalçınkaya: “Covid-19 ile en sık karıştırılan grip enfeksiyonu”

İÇ HASTALIKLARI UZMANI DR. ASENA SERAP YALÇINKAYA, “BU MEVSİMDE COVİD-19 İLE EN SIK KARIŞTIRILAN GRİP ENFEKSİYONU” DEDİ.

09/12/2021 10:40
A+
A-

Covid-19 ile en sık karıştırılan özelikle bu mevsimde grip enfeksiyonu olduğunu belirten İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Asena Serap Yalçınkaya, “İnfluenzada (Grip) yine üst solunum enfeksiyonu yapan bir viral ajandır. Bazen Covid-19 hastaları grip olmuşum diye gelebiliyor. Grip olanlar acaba Covid miyim diye karşımıza çıkabiliyor. Bu aşamada insanlara önerim kendileri teşhis koymasından ziyade özelikle bir hekime başvurmalarıdır” dedi.

Elazığ Mediline Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Asena Serap Yalçınkaya, kış aylarında özellikle çok karıştırılan Covid-19 ile üst solunum yolu enfeksiyonları hakkında bilgi verdi.

Günümüzde Covid-19 ile influenza enfeksiyonunun çok karıştırıldığını vurgulayan Uzm. Dr. Asena Serap Yalçınkaya, “Polikliniğimizde üst solunum yolu enfeksiyonları olarak en sık Covid-19, influenza ve atipik bakteriler görülüyor. Biz bu üç enfeksiyonu biraz derinlemesine irdelenecek olursak, Covid-19 zaten 2 yıldır bahsettiğimiz bulgularla karşımıza geliyor. Yeni varyant konusunda ülkemizde bir klinik deneyim yok. Onu zamanla gözlemleyip göreceğiz. Covid-19 ile en sık karıştırılan özelikle bu mevsimde girip enfeksiyonudur. Biraz bundan bahsetmek istiyorum. İnfluenzada yine üst solunum enfeksiyonu yapan bir viral ajan. Covid ile benzer bulgularla karşımıza geliyor. Özelikle halk tarafından Covidle çok karıştırılabiliyor. Bazen Covid hastaları influenza yani grip olmuşum diye gelebiliyor. Veya grip olanlar acaba Covid miyim diye karşımıza çıkabiliyor. Bu aşamada insanlara önerim kendileri teşhis koymasından ziyade özelikle bir hekime başvurmaları” şeklinde konuştu.

Bunların yanında sıkça karşılaştığı bir diğer enfeksiyon olan atipik enfeksiyona değinen Uzm. Dr. Asena Serap Yalçınkaya, “Viral enfeksiyonların yanında en çok karşılaştığımız diğer bir grup bakteriyel enfeksiyonlar. Bu mevsimde gördüğümüz bakteriyel enfeksiyonlar bizim atipik dediğimiz enfeksiyonlar oluyor. Bunlarda aslında biraz viral enfeksiyonları taklit edebiliyorlar. Burada bazı klinik bulgular var. Hekimin ayırt edebildiği. Ateş, fiziki muayene, bulgular, klinik ve laboratuvar testler. Biz hastaları muayene ediyoruz ve daha sonra gerekli laboratuvar testleri istiyoruz. Gerekirse akciğer filmi çektiriyoruz ve buna göre bakteriyel viral ayrımı yapıyoruz. Tedavi olarak farklı moderniteler içeriyor” diye konuştu.

Enfeksiyon çeşitlerinin tedavileri için nasıl bir yol izlediklerini aktaran Dr. Yalçınkaya, “Viral enfeksiyonda eğer etkene sipesifik bir antiviral tedavi varsa başlıyoruz. Bunun dışında destek tedavileri veriyoruz. Hastaya istirahat öneriyoruz. Dengeli ve yeterli beslenme öneriyoruz. Bakteriyel enfeksiyondan şüphelendiğimiz durumda da o etkene yönelik uygun bir grup antibiyoterapi başlıyoruz. Covid tedavisinde zaten bakanlığın önerdiği bir Covid tedavi protokolü var onu uyguluyoruz. Tabi biz bu aşamada hastalara özelikle şu anda 3 grup enfeksiyon çok görüldüğü için kendi kendilerine teşhis koymamalarını, tanı ve tedavi de geçirmemeleri açısından bir uzmana başvurmalarını öneriyoruz. Evde de yine düzenli uyku, bol C vitamini ve yatak istirahati öneriyoruz” şeklinde konuştu.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.