Categories: GENEL

Hindistan Güneş’i Gözleme Misyonuna Başladı

Hindistan Güneş’i Gözleme Misyonuna Başladı

Aditya-L1, 1 Eylül’de, Hindistan saatiyle 11:50’de, Sriharikota’daki fırlatma rampasından başladı.

Aditya-L1, Dünya’dan 1,5 milyon kilometre mesafe kat ederek Güneş’e yaklaşacak. Hindistan Uzay Ajansı, bu kadar uzak bir mesafeye ulaşmanın dört ay süreceğini belirtti.

Program, Hindistan’ın güneş sisteminin en büyük nesnesini incelemeye yönelik ilk uzay tabanlı görevi olarak geçiyor. Adını Hindu Güneş tanrısı Surya’dan alan Aditya-L1, “L1” olarak adlandırılan Lagrange noktası 1’e doğru ilerleyecek. Lagrange noktası, Güneş ve Dünya’nın çekim kuvvetlerinin birbirini dengelediği ve uzay aracının adeta “havada kalmasına” izin veren bir konum olarak biliniyor.

Aditya-L1, Lagrange noktasına ulaştığında, Güneş’in etrafında Dünya ile aynı hızda dönebilecek. Bu, uzay aracının düşük yakıt tüketimi ile çalışabileceği anlamına geliyor.

1 Eylül sabahı, binlerce kişi Hindistan Uzay Araştırma Ajansı’nın fırlatma alanının yakınında kurulan izleme galerisinde toplandı. Ulusal televizyon aracılığıyla canlı olarak yayınlanan fırlatma, yorumcular tarafından “muhteşem” bir başlangıç olarak nitelendirildi. Isro bilim insanları, fırlatmanın başarılı olduğunu ve uzay aracının performansının normal olduğunu açıkladı.

Bir saat dört dakikalık bir uçuş sonrasında, Isro, Aditya-L1 görevinin başarıyla başladığını ilan etti.

Isro’nun başkanı Sreedhara Panicker Somanath, “Şimdi Aditya-L1, uzun bir yolculuğa başlayacak; 135 günlük uzun bir yolculuk. Hepimize iyi şanslar!” dedi.

Proje direktörü Nigar Shaji ise Aditya-L1’in Hindistan’a ek olarak küresel bilim camiasına da büyük fayda sağlayacağını vurguladı.

Aditya-L1, Lagrange noktasına doğru yolculuğuna devam edecek ve Güneş tutulmaları gibi olayları gözlemleyerek bilimsel çalışmalar yapabilecek bir konumda bulunacak.

SancakHaber

Recent Posts

Sağlık Turizmi Çeşitleri Nelerdir?

Sağlık Turizmi Çeşitleri Nelerdir?   Sağlık turizmi, bireylerin tedavi veya sağlık hizmeti almak amacıyla farklı…

8 saat ago

Saç Dökülmesi Hangi Vitamin Eksikliği Kaynaklanır?

Saç Dökülmesi Hangi Vitamin Eksikliği Kaynaklanır? Saç sağlığı hem estetik hem de fiziksel sağlık açısından…

8 saat ago

Yazarımız Hülya Yılmaz sizler için yazdı “Porsiyon Osman”

PORSİYON OSMAN Kıymetli okuyucularım bundan böyle bu değerli köşede sizlere ülkemizin ticaretinin temel unsurlarından ve…

3 gün ago

YÖK Başkanı Özvar, milli sporcularla birlikte “Spor Dostu Kampüs” projesini tanıttı

YÖK Başkanı Özvar, Ondokuz Mayıs Üniversitesinde (OMÜ) düzenlenen etkinlikte, YÖK’ün “Spor Dostu Kampüs” projesinin tanıtımını,…

3 gün ago

Antalya’ya yerleşen Rusya ve Ukraynalılar memleketlerine dönüş yapıyor

Antalya’ya yerleşen Rusya ve Ukraynalılar memleketlerine dönüş yapıyor Tüm dünyada yaşanan ekonomik kriz, Antalya’da yaşayan…

3 gün ago

ilk paket değil son paket de olmayacak

Şimşek: ilk paket değil son paket de olmayacak Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde düzenlenen Kamuda Tasarruf ve Verimlilik…

4 gün ago