Dolar 32,4593
Euro 34,8389
Altın 2.433,35
BİST 10.082,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 23°C
Az Bulutlu
Ankara
23°C
Az Bulutlu
Sal 18°C
Çar 18°C
Per 18°C
Cum 16°C

Hikmet Özdemir Kimdir?

Hikmet Özdemir Kimdir?
31/12/2023 11:17
A+
A-

HİKMET ÖZDEMİR (Akademisyen, Siyaset Bilimi Profesörü)

Maraş doğumlu. İlk ve orta öğrenimini Gelibolu (Kavak Köyü), Kadirli, Silifke, Göksun, Maraş ve Mersin’de (Öğretmen Okulu) tamamladı. Yüksek öğreniminde Ankara’da Türkiye ve Orta Doğu Amme İdaresi Enstitüsü sevk ve idare programından lisans ve Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nden siyaset bilimi ve kamu yönetimi yüksek lisans ve Prof. Dr. Mümtaz Soysal’ın danışmanlığında “Kalkınmada Bir Strateji Arayışı Yön Hareketi” başlıklı teziyle doktora derecesi aldı; evli ve yetişkin iki çocuklu.

British Council doktora sonrası bursuyla Londra Üniversitesinde; Fulbright bursuyla Washington DC’de Georgetown Üniversitesinde, İngiltere ve ABD devlet arşivlerinde ve Cenevre’de Birleşmiş Milletler Mülteciler Arşivinde incelemelerde bulundu.

Tübitak, Başbakanlık, Cumhurbaşkanlığı, Kırıkkale, Başkent, Kocaeli üniversitelerinde çalıştı ve tam zamanlı olarak Türk Tarih Kurumu’nda “1915 Krizi” üzerine incelemeler yaptı.

Ankara Üniversitesi, Harp Akademileri ve Kara Harp Okulu programlarında “Türkiye’nin Yönetim Yapısı”, “Harpte Liderlik”, “Hükümet-Ordu İlişkileri”, “Türkiye-Ermenistan Anlaşmazlığı” ve “Türkiye’nin Güvenlik Stratejileri” konularında lisansüstü dersler verdi.

Ayrıca “Cumhurbaşkanlığı Tarihi” adlı kurumsal yayınının editörlük ve Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde “Türk Parlamento Tarihi” adlı 40 ciltlik serinin (1960-2007 dönemi) koordinatörlük ve editörlük görevlerini üstlendi.

“Atatürk’ten Günümüze Cumhurbaşkanı Seçimleri” incelemesi 2007’de, “Fahri Korutürk” biyografisi 2010’da, “Turgut Özal” biyografisi 2014’te, ulaşılabilen belgeler-yerli ve yabancı tanıklıklar ışığında yazdığı “Savaşta ve Barışta Kemal Atatürk” biyografisi 2019’da “Mustafa Kemal’le Anadolu’da Yolculuk”, “100. Yılında Sakarya Savaşı”, “Atatürk’ün Liderlik Sırları” adlı incelemeleri 2021’de, “Yabancı Diplomatların Tanıklıklarıyla Atatürk’ün Liderliği” ve “Salgın Hastalıklardan Ölümler” adlı incelemelerinin gözden geçirilmiş 3. basımları 2022’de, “Atatürk’ün Etik Mirası” ve “Atatürk” adlı incelemeleri 2023’te yayımlandı.

 

KİTAPLARI:

Atatürk

Atatürk’ün Etik Mirası

  1. Yılında Sakarya Savaşı

Mustafa Kemal’le Anadolu’da Yolculuk

Savaşta ve Barışta Kemal Atatürk

Yabancı Diplomatların Tanıklığıyla Atatürk’ün Liderliği

Atatürk’ün Ardından/ Sir Percy Loraine’in Tanıklığı

Amasya Belgelerini Yeniden Okumak

Şehitlerin Huzurunda

Atatürk’ün Harp Kavramına Bakışı

Atatürk Ankara’da

Atatürk’ü Yeniden Düşünmek

Komutan ve Evlatları

Atatürk’ten Günümüze Cumhurbaşkanı Seçimleri

Atatürk’ün Liderlik Sırları

Anafartalar’dan Ankara’ya

Salgın Hastalıklardan Ölümler

Atatürk’ün Kriz Yönetimi

Atatürk ve İngiltere/ Bir Barışmanın Diplomatik Tarihi

Atatürk ve Kitap

İsmet İnönü

Fahri Korutürk

Turgut Özal

Üç Jön Türk’ün Ölümü/ Talat, Cemal, Enver,

Ermeni Asıllı Rus General Korganoff’a Göre Ermeni Faaliyetleri

Mondros’tan Lozan’a Ermenilerin Uyrukluk Sorunu

Ermeniler Sürgün ve Göç (Ortak Kitap)

Türk-Ermeni İhtilafı/ Makaleler (Editör)

Türk-Ermeni İhtilafı/ Belgeler (Editör)

Cemal Paşa ve Ermeni Göçmenler/Dördüncü Ordu’nun İnsani Yardımları

Ermeni İddiaları Karşısında Türkiye’nin Birikimi

1915 Tartışılırken Gözden Kaçırılanlar

Arnold Toynbee’nin Ermeni Sorununa Bakışı

Bir Jön Türk’ün Ardından / Doğan Avcıoğlu

Üçüncü Türkiye

Türkiye Cumhuriyeti

Tarih ve Politika

Sivil Cumhuriyet

Rejim ve Asker

Yön Hareketi

 

 

 

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.