Dolar 32,5004
Euro 34,6901
Altın 2.496,45
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 17°C
Az Bulutlu
Ankara
17°C
Az Bulutlu
Paz 20°C
Pts 24°C
Sal 28°C
Çar 24°C

Genç Kalem Ümit BAKIR’dan, “Ahlak”

Genç Kalem Ümit BAKIR’dan, “Ahlak”
07/01/2023 00:42
A+
A-

Ahlak

Birçok insanın, “herhalim ile nefret ediyorum.” dediği bu yüzyılda ; kötü olan dünya mıydı, yoksa bizler mi ? Dünya kime ne ahlaksızlık yaptıda, ona karşı saf aladurduk ?
Çok iyi bilmeliyiz ki insanoğlunun maddeye bağlanışı nasıl arttıysa, o denli etkiyle duygusal yozlaşması ve duygusal yok oluşu da arttı. Kendisine yakışmayacak olan birçok etkeni hayatına sokup benliğine yakıştırır oldu. Bunun adı kimi zaman kişilik, kimi zaman karakter, kimi zaman benlik olduğu sanılsa da , tam aksine bu: çok büyük bir hiçlikti . Bu hiçliğin sebebi Ahlaksızlıktan beri gelmeyen yaşayış biçimiydi. Hiçlik içerisinde kaybolan en az bir ömürdü. Bu hiçlikte benliğe yakıştırılmaya çalışılan Ahlak; insanın kendisiyle özdeşleşmiş ve vücut bulmuş haliydi aslında.

Ahlak: maneviyatın öz değerlerinden birisidir, edeptir. faziletli bir varoluştur. Öyle ki “ahlaksız” kavramının göreceli duruşunda; saygı aramak, yanlış olsa gerek. Çünkü; evvela saygısız olan insan ahlaksız olabilir ve bunu yansıtabilir.
Evet… Üstüne basa basa dillendirdiğimiz ve asıl manada, maneviyatımızın bir dışa vuruş hali ve davranışlarımızdaki etkisiyle kendini belli edecek olan “Ahlak”: insanın gelişmişlik düzeyi ile de çok yakından ilgilidir. Ve bilinmelidir ki; ilimde, kelamda, edep ile, yani ahlak ile varolmalı.
Edep derken hemen Şu dörtlük gelir aklıma:

Ne güzel demiş Yunus Emre;

“Edebim el vermez
Edebsizlik edene .
Susmak en güzel cevap,
Edebi elden gidene ! ”

Saygı , sevgi ve ve dua ile…

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.