Dolar 32,2081
Euro 34,8604
Altın 2.444,95
BİST 10.218,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 14°C
Az Bulutlu
Ankara
14°C
Az Bulutlu
Paz 17°C
Pts 15°C
Sal 17°C
Çar 18°C

Azerbaycan’ın ulusal lideri Haydar Aliyev anısına Madrid’de forum

Azerbaycan’ın ulusal lideri Haydar Aliyev anısına Madrid’de forum
11/10/2023 19:21
A+
A-

Azerbaycan’ın ulusal lideri Haydar Aliyev anısına Madrid’de forum

Azerbaycan-Türkiye Kadınlar Cemiyeti ve Azerbaycan-Türkiye Evi’nin organizasyonu, Azerbaycan Sivil Toplum Kuruluşlarına Devlet Desteği Ajansı’nın destekleriyle, Azerbaycan’ın İspanya Büyükelçiliği işbirliğiyle gerçekleşen bu önemli forum, Avrupa Birliği diplomatları, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve medya mensuplarını bir araya getirdi.

Forumun açılış konuşmasını Azerbaycan-Türkiye Kadınlar Cemiyeti Başkanı Tenzile Rüstemhanlı yaptı. Rüstemhanlı, etkinliğin amacını, tarihi facialardan ders çıkarmak ve bu tür trajedilerin tekrarlanmaması için farkındalık oluşturmak olarak açıkladı.

Azerbaycan Cumhuriyeti İspanya Krallığı ve Andorra Prensliği Büyükelçisi Ramiz Hasanov, dünya genelinde yaşanan göç krizine dikkat çekerek, bu sorunun çözümünde uluslararası toplumun eksik kaldığını vurguladı ve milyonlarca sığınmacının haklarının korunmasının önemine dikkat çekti.

Azerbaycan Halk şairi ve milletvekili Sabir Rüstemhanlı, gerçeklerin zamanla gün yüzüne çıktığını ve siyasi yalanların büyük devletlerin çıkarları için kullanıldığını belirtti.

Polonyalı Avrupa Parlamentosu üyesi ve eski Avrupa Parlamentosu Başkan Yardımcısı Richard Charnetsky, göçe zorlanmış mültecilerle ilgili Avrupa deneyimini paylaşarak sistemin işleyiş mekanizması hakkında bilgi verdi.

Ünlü fotoğrafçı Reza Deghati ise Azerbaycan’ın gerçeklerini dünyaya ulaştırmada oynadığı büyük rolü vurgulayarak foruma katkıda bulundu.

Konuşmaların ardından paneller düzenlendi. “Mülteci sorununa Avrupa yaklaşımı: Çağırılar ve uluslararası ilişkiler kapsamında çözüm yolları” başlıklı ilk panelde Avrupa Komşuluk Konseyi Direktörü Samuel Doveri Vesterbye, Brüksel Yönetim Okulu profesörü Koert Debeuf ve diğer uzmanlar, göç sorunlarına ve mültecilerin korunmasına yönelik stratejileri ele aldılar.

İkinci panel olan “Zorunlu sınır dışı etme ve mülteciler konusunda Azerbaycan tecrübesi: Batı Azerbaycan’a dönüş” başlığında Azerbaycan-Türkiye Kadınlar Cemiyeti Başkanı Tenzile Rüstemhanlı, Milletvekili Aziz Alekberli ve diğer uzmanlar, mülteci sorununun hukuksal çerçevesini, göçmenlerin geri dönüşünü ve haklarının savunulmasını ele aldılar.

Forum sonunda, uluslararası topluma bir çağrı metni okundu ve Avrupa Forumu sonuç bildirisi açıklandı. Ayrıca, Azerbaycanlı mültecilerin izlerini gösteren bir fotoğraf sergisi düzenlendi ve İspanyol konuklara Azerbaycan mutfağının lezzetleri sunuldu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.