Dolar 32,2755
Euro 34,6822
Altın 2.399,71
BİST 10.247,75
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 24°C
Az Bulutlu
Ankara
24°C
Az Bulutlu
Cum 18°C
Cts 14°C
Paz 17°C
Pts 17°C

Azerbaycan ile oluşturulan işbirliği bölgesel barışı sağlıyor

Azerbaycan ile oluşturulan işbirliği bölgesel barışı sağlıyor
07/10/2023 18:55
A+
A-

Yılmaz: Azerbaycan ile oluşturulan işbirliği bölgesel barışı sağlıyor

Azerbaycanlı ve Türk iş insanları Ankara Ticaret Odası’nın (ATO) ve Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) iş birliğiyle Bakü’de bir araya geldi. Ankara Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Halil İbrahim Yılmaz, Azerbaycan ile yapılan işbirlikleri hakkında açıklamalarda bulundu.

“İyi günde de kötü günde de beraber olduğumuzu dünyaya gösterdik”

Azerbaycan ile Türkiye’nin birbirine daima destek olduğunu vUrgulayan ATO Başkan Yardımcısı Yılmaz, “Türkiye ve Azerbaycan bugün ekonomik, askeri, jeostratejik ve diğer alanlarda yakın ilişkiler içerisinde. 44 gün süren Karabağ Savaşı’nda ve son olarak Karabağ’ın tamamen silahlardan temizlenmesi için gerçekleştirilen harekâtta Azerbaycan’ın yanında yer aldık. Savunma sanayi ürünlerimizin Karabağ savaşında kullanılmasından hem mutluluk hem gurur duyduk. 6 Şubat deprem felaketinde de Azerbaycanlı kardeşlerimizi yanımızda gördük. Bir millet iki devlet olarak iyi günde de kötü günde de beraber olduğumuzu tüm dünyaya gösterdik” ifadelerini kullandı.

Ülkelerimiz arasındaki ilişkiler artan ekonomik bağlarla güçleniyor

İki ülke arasında ticari bağların güçlendiğini dile getiren Yılmaz, şöyle konuştu:

“Ülkelerimiz arasındaki ilişkiler son yıllarda artan ticari ve ekonomik bağlarla daha da güçlü hale geliyor. Ekonomik ilişkilerin en önemli yönlerini karşılıklı yatırımlar, ikili ticaret, bölgesel ve küresel nitelikli enerji ve ulaştırma projeleri teşkil ediyor. 2022 yılı sonu itibariyle Türkiye ile Azerbaycan arasındaki dış ticaret hacmi, yaklaşık 2,5 milyar doları Türkiye’nin ihracatı olmak üzere 3,3 milyar dolar düzeyinde. Bu rakamın, pandemi dönemi de dahil olmak üzere yıllar itibariyle hep artış göstermesinden memnuniyet duyuyoruz.  Karşılıklı yatırım ilişkilerimiz de gelişen bir zeminde ilerliyor. Ülkemizdeki yaklaşık 3 bin Azerbaycan şirketi faaliyet gösteriyor. Azerbaycan’daki Türk yatırımlarının ise 10 milyar doları aştığı belirtiliyor. 2 bini aşkın Türk şirketinin Azerbaycan’da enerji, inşaat ve hizmet sektörlerinde faaliyet gösterdiği ifade ediliyor. Bağımsızlığından bu yana Türkiye’de eğitim gören Azerbaycanlı kardeşimizin sayısı 200 bin civarında. Halen yaklaşık 35 bin öğrenci Türk üniversitelerinde eğitim alıyor.  Ülkelerimiz, petrol boru hattı, demir yolu ve doğalgaz hatlarıyla da birbirine bağlanmış durumda. Bakü-Tiflis-Ceyhan Petrol ve Bakü-Tiflis-Erzurum Doğalgaz Boru hatları tamamlandı. Demir İpek Yolu olan Bakü-Tiflis-Kars Demir yolu 2017’de hizmete girdi. Şahdeniz’den çıkarılan gazı Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşıyan TANAP tamamlandı. Türkiye, Azerbaycan’ın Batı’ya enerji ihracatında köprü oldu. Karşılıklı vizesiz seyahat imkân sağlanması insanı ilişkilerin gelişimini bir adım öteye taşıdı. Azerbaycan’la geliştireceğimiz ticari ve yatırım ilişkileri elbette kârdan daha büyük amaçlar taşıyacak. İki ülke olarak beraber gelişip beraber kalkınacağız.”

“Sanayi ve Teknoloji Bakanımız, alışılageldik siyasi figürlerin çok ötesinde bir kişi”

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır’ın bilgisiyle yeniliklere öncü olduğunu dile getiren Yılmaz, şu açıklamaları kaydetti:

“Sanayi ve Teknoloji Bakanımız, alışılageldik siyasi figürlerin çok ötesinde bir kişi. Türkiye’nin onur öğrencilerinden biri olarak Boğaziçi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği bölümünden mezun olduktan sonra, bugün bakanlığı uhdesinde yer alan faydalı model ve endüstriyel taraşımlar konularında yenilikçi uygulamalara imza atan bir şahsiyet. Savunma sanayi alanında başarılı çalışmalara imza attı. Türkiye Teknoloji Tanıtımı (T3) Vakfı ve Teknofest kurucuları arasında yer alan Sayın Kacır, 2018’de Bakan Yardımcısı olarak girdiği Bakanlıkta bugün en üst düzey göreve ülkemize yeni ufuklar açıyor. Uluslararası Uzay Kongresi”ni 2026’da kendi ülkelerinde yapmak üzere yarışan Türkiye ve Polonya’nın adaylığında son durum, Bakü’de gerçekleştirilecek 74. Uluslararası Uzay Kongresi’nde netlik kazanacak. Türkiye Uluslararası Uzay Kongresi’ne Antalya ile aday. Pek çok ülkenin üye olduğu Uluslararası Uzay Federasyonu’nun en büyük organizasyonu olan Kongre’de Antalya iddialı bir şehir. Uluslararası etkinlik yapabilecek deneyim ve kapasitesi mevcut. Sayın Bakan’ın alan tecrübesinin uğurlu geleceğini ve Bakü’den Türkiye lehine karar çıkacağına inanıyoruz. İnşallah buradan Türkiye’ye bir müjde çıkacaktır. Türkiye Milli Uzay Programı ile küresel düzeyde dikkat çeken işlere imza attı. Bakü’den Türkiye lehine bir karar çıkması durumunda bu çalışmaları uzay etkinliği ev sahipliği ile taçlanmış olacak. 25 bin kişinin katılacağı, küresel şirketlerin, devlet kurumlarının ve üniversitelerin bir araya geleceği etkinlik Türkiye’nin hem uzay programında hem de böyle büyük etkinliklere ev sahipliği yapma konusunda geldiği aşamayı tüm dünyaya sergileyecektir. Türkiye’nin her alanda geleceğinin çok parlak olduğuna inanıyor. Biz de ticari ilişkilerin gelişimine katkı sağlayarak bu konuda bir ışıltıyla ülkemizin geleceğine katkı sağlamak istiyoruz.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.