Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 20°C
Hafif Yağmurlu
Ankara
20°C
Hafif Yağmurlu
Pts 23°C
Sal 20°C
Çar 19°C
Per 17°C

ATO Başkanı Baran, “KDV Tevkifatı” düzenlemesini değerlendirdi

ATO Başkanı Baran, “KDV Tevkifatı” düzenlemesini değerlendirdi
21/12/2023 14:28
A+
A-

ATO Başkanı Baran, “KDV Tevkifatı” düzenlemesini değerlendirdi

ATO Başkanı Baran, yazılı bir açıklama yaparak, “Torba Yasa” olarak bilinen “Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkındaki Kanun Tasarısı”nda yer alan, KDV Tevkifatına ilişkin düzenlemeyle, 2 No’lu KDV beyannamesi ile beyan edilerek ödenen Katma Değer Vergisi’nin indirim konusu yapılmasına ilişkin düzenlemeyi değerlendirdi.

Söz konusu düzenleme ile işletmelerin Katma Değer Vergisi’ni indirim konusu yapabilmesinin, ticaret yaptığı işletmenin KDV tevkifatı ödemesini yapmasına bağlı kılındığını kaydeden Baran, “Her bir işletme kendi üretiminden, ticaretinden, muhasebesinden ve devlete karşı yükümlülüklerinden sorumludur. Hiçbir işletme diğer işletmenin hükmü şahsiyetine ve işlerine müdahale hakkına sahip olmadığı gibi kamu alacağını takip etme yükümlülüğü de yoktur. KDV indirimi yapabilmenin ticaret yapılan işletmenin KDV tevkifatından sorumlu tutulması hayatın gerçeklerine uygun düşmez. Tüm sektörler için ekstra bir yük oluşturacak bu uygulama sektörlerde büyük sıkıntılara yol açar” diye konuştu.

Baran, söz konusu düzenlemenin KDV Tevkifatı uygulaması bulunan demir çelik,  alüminyum sektörlerinin yanı sıra nakliye, danışmanlık ve müşavirlik hizmetleri gibi sektörleri etkileyeceğini söyledi. Baran, maddenin bu haliyle onaylanarak yasalaşması halinde, kayıt dışına çıkışı artıracağını belirterek, “Söz konusu düzenleme ile bir işletme, diğer işletmenin vergi denetmeni gibi çalışmak durumunda kalacaktır ki, bu iş barışının bozulmasına neden olur. Uygulama zorlukları nedeniyle işletmeler yaptıkları her ticari işlemde KDV indirimini yapamama ihtimallerini göz önünde bulunduracaklardır. Bu da, kayıt dışına çıkışı artırma, fiyatlarda yükselme ve istihdama zarar verme riskini artırır” dedi.

Baran, düzenleme ile KDV beyannamesinin beyan ve ödeme sürelerinin de öne çekilmek istendiğini, bu durumun da uygulamada aksaklıklara neden olacağını belirterek, “KDV Tevkifatına tabii sektörler uygulamanın mevcut haliyle devam etmesinin doğru olacağı görüşündeler” diye konuştu.

Baran, ilgili maddenin TBMM Genel Kurulu’ndan geçtiğini hatırlatarak, tekriri müzakere yapılması gerektiğini kaydetti.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.