Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 20°C
Hafif Yağmurlu
Ankara
20°C
Hafif Yağmurlu
Pts 23°C
Sal 20°C
Çar 19°C
Per 19°C

ASO, askeri lojistik ve destek zirvesi sektör paydaşlarını bir araya getirdi

ASO, askeri lojistik ve destek zirvesi sektör paydaşlarını bir araya getirdi
12/12/2023 15:20
A+
A-

ASO, askeri lojistik ve destek zirvesi sektör paydaşlarını bir araya getirdi

ANKARA- BHA 

Ankara Sanayi Odası tarafından Milli Savunma Bakanlığı ve Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı’nın destekleriyle düzenlenen Türkiye’nin askeri lojistik alanına odaklanan tek etkinliği olan 3. Askeri Lojistik ve Destek Zirvesi- DLSS, savunma sanayinin güçlü temsilcilerinin yeni projelerini Ankara’da ağırladı. Hilton Garden Inn Gimat Otel’deki DLSS’in açılışını; ASO Başkan Yardımcısı Ercan Ata ile Savunma ve Havacılık Sanayii İmalatçılar Derneği (SASAD) Genel Sekreteri Dr. Ruşen Kömürcü gerçekleştirdi. Zirvenin açılışına ASO Yönetim Kurulu Üyeleri Mehmet Osmanbeyoğlu ve Levent Akçakoca, ASO Genel Koordinatörü Prof. Dr. Yavuz Cabbar, Genel Sekreter Yardımcısı Oktay Yaman, askeri ataşeler ve sektörün çok sayıda paydaşı katıldı.

“Lojistik destek hizmetlerinin de önemli bir döviz kaynağı olduğu unutulmamalıdır”

ASO Başkanı Yardımcısı Ercan Ata, zirvenin açılışında yaptığı konuşmada, Ankaralı sanayicilerin savunma sanayii alanındaki imkân ve kabiliyetlerini gösterebilecekleri bir platform olmasından dolayı DLSS’in önemli olduğunu vurgulayarak, “2002 yılında yalnızca 248 milyon dolar olan savunma ve havacılık ihracatı, 2022 yılında 4,395 milyar dolar seviyesine ulaştı. 2023 Ekim ayı itibarıyla yıllıklandırılmış ihracat ise 5 milyar 500 milyon dolara ulaştı. Sektörün son üç ayda da benzer bir artış sergilemesi halinde, Türkiye’nin 2023 itibariyle küresel ligde ilk 10 içine girme ihtimali bulunuyor. 2002 yılında yalnızca 62 savunma projesi yürütülmekteyken 2023 yılında proje sayısı 13 kattan daha fazla artarak 850 oldu, proje hacmi 90 miyar dolara ulaştı. İhracat kapsamında sadece askeri ürünlerin değil, buna ek olarak entegre lojistik destek hizmetlerinin de önemli bir döviz kaynağı olduğu unutulmamalıdır” diye konuştu.

Savunma sanayinin ihracat birim fiyatı ortalamanın 40 katı

Savunma sanayinin önemini gösteren rakamların başında ihracat birim fiyatları geldiğini belirten Ata, “Türkiye’nin 2022 yılında ihracatının kilogram fiyatı 1,42 dolar iken savunma sanayinin ihracatının birim fiyatı 56 dolardır, yani ortalamanın yaklaşık 40 katıdır. TİM rakamlarına göre Ocak-Eylül 2023 döneminde ise ihracatın ortalama kg değeri 59,22 dolar seviyesine yükseldi. ASELSAN’ın kilogram başına ihracatı bin doları yakaladı” ifadelerini kullandı.

Ankara’nın savunma ve havacılık sanayimizin de başkenti olduğuna dikkat çeken Ata, şöyle devam etti: ”Geçen yıl sektörün elde ettiği 12,2 milyar liralık cironun yüzde 50’sini, Ankara’da kurulu savunma sanayi firmaları geçekleştirdi. Savunma Sanayii Başkanlığımızın önderliğinde Ankara’da kurduğumuz Uzay ve Havacılık Organize Sanayi Bölgesi ile Ankara sadece Türkiye’nin değil dünyanın önemli merkezlerinden biri olmaya adaydır. Bunun yanı sıra OSTİM Savunma ve Havacılık Kümelenmesi’nde 288 firmamız faaliyet gösteriyor. 2010’da ODTÜ Teknokent tarafından kurulan Savunma Sanayi Kümelenmesi ise Ankara savunma sanayinin AR-GE ayağını temsil ediyor. Askeri lojistik destek hizmetlerine gereken önemin verilmesi, altyapının ve üst yapının kurulması durumunda; savunma sanayimize ve ülkemize kazanımı oldukça yüksek bir alan. DLSS’in esas amacı da bu farkındalığın sağlanması ve konu uzmanlarının bu ilk ve tek önemli zirve ile bir araya getirilmesi.”

“Türkiye bir üst lige çıkacaktır”

Türkiye’nin savunma sanayi gibi ileri teknoloji alanlarında gerçekleştireceği atılımla bir üst lige çıkacağını belirten Ata, “Bugün Türkiye teknolojiye dayalı, yerli üretim odaklı yeni bir ekonomik modeli hayata geçirme iradesini ortaya koymuştur. Bu modelin özelliği hem büyümede hem de ekonominin gelişim ve dönüşümünde sürdürülebilir bir yapı olmasıdır. Bunun için bir yandan ithal mallara olan bağımlılığımız azaltılırken aynı zamanda teknoloji olarak da gelişmemizin önünü açan ve ihracatı teşvik eden adımlar atılacaktır. İhracat kapsamında sadece askeri ürünlerin değil, buna ek olarak entegre lojistik destek hizmetlerinin de önemli bir döviz kaynağı olduğu unutulmamalıdır” dedi.

“Türkiye savunma sanayiinde önemli üretici ülkelerden biri”

Savunma ve Havacılık Sanayii İmalatçılar Derneği (SASAD) Genel Sekreteri Dr. R. Ruşen Kömürcü de yaptığı konuşmada,  lojistiğin öneminin pandemi döneminde bir kez daha anlaşıldığını belirtti. Kömürcü, “Ülkemizin savunma alanında ortaya koyduğu vizyon ve mevcut vizyonu gerçekleştirme iradesi dünyada savunma sanayii sektöründe önemli üretici ülkelerden biri haline gelmemizi sağladı. Savunma sanayi sektöründe dışa bağımlılığın azaldığı, üretimin yerli ve milli imkanlarla gerçekleştirildiği yüzlerce projenin hayata geçişine şahit olmaya devam ediyoruz” dedi.

Açılış konuşmalarının ardından ASO Yönetim Kurulu Üyeleri, DLSS’e katılan Aselsan, Roketsan, Havelsan, FNSS, Turkish Cargo gibi savunma sanayisinin güçlü temsilcilerinin standlarını ziyaret etti.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.