Dolar 32,2615
Euro 34,8402
Altın 2.432,44
BİST 10.268,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 24°C
Az Bulutlu
Ankara
24°C
Az Bulutlu
Cum 20°C
Cts 14°C
Paz 16°C
Pts 15°C

Araban Ovası suya doydu, çiftçilerin yüzü gülüyor

ARABAN’DA BU SENE YOĞUN KAR YAĞIŞI VE SAĞANAK YAĞIŞ, ARABAN OVASI’NI SUYA DOYURURKEN, ÇİFTÇİLERİN DE YÜZÜNÜ GÜLDÜRDÜ.

13/02/2022 10:45
A+
A-

Araban’da bu sene yoğun kar yağışı ve sağanak yağış, Araban Ovası’nı suya doyururken, çiftçilerin de yüzünü güldürdü.

Gaziantep’in Araban ilçesinde etkili olan 10 günlük yoğun kar yağışının ardından aralıklarla devam eden sağanak yağış zengin tarım arazisine sahip Araban Ovası’nda çiftçilerin yüzünü güldürdü. Ovadaki antepfıstığı ve zeytin bahçeleri, Türkiye’nin en kaliteli makarnalık sert buğdayı ve Araban sarımsağıyla birlikte 10’larca tarım ürünlerin ekili alanların ihtiyaç duyduğu suya kavuştu.

“Kuraklık sorunu bitti”

Araban Ziraat Odası Başkanı ve Sarımsak Üreticileri Başkanı Hasan Altun, “Araban Ovası’nda uzun süren yağışsız iklimin ardından Ocak ayında 10 gün boyunca etkili olan yoğun kar yağışının ardından aralıklarla devam eden sağanak yağmurlarla birlikte ilçe kırsalındaki antepfıstığı ve zeytin bahçeleri ile birlikte Araban Ovası’ndaki tarım ürünleri üzerindeki kuraklık sorununu şimdilik aştığı gözlenmektedir. Araban’da 328 bin 383 dekar tarım arazisi mevcuttur. Bunun yaklaşık 115 bin dekarı başta antepfıstığı olmak üzere, zeytin, bağ ve diğer meyvelikler oluşturmaktadır. 204 bin dekarlık alanda, makarnalık sert buğday ve ekmeklik buğday, arpa, nohut, pamuk tarımı yapılmaktadır. Geri kalan yaklaşık 9 bin dekarlık alanda kavun, karpuz başta olmak üzere sebze tarımı yapılmaktadır. Kış ve ilkbahar aylarının yağışlı geçmesi tarımsal verimlilik için çok büyük önem arz etmektedir. Çayır, mera ve otlakların yeşermesi hayvancılık üzerinde de önemli bir etkiye sahiptir. 10 gün boyunca Araban Ovası’nda etkili olan yoğun kar yağışının ardından sağanak yağışların da etkili olması toprağı suya doyurdu” dedi.

Çiftçilerin yüzü gülüyor

İlçe kırsalındaki antepfıstığı ve zeytin bahçelerindeki ağaçlar ile Araban Ovası’nı suya doyuran sağanak yağışların kuraklık korkusunu ortadan kaldırdığını söyleyen Arabanlı çiftçilerden Hüseyin Akbulut ise, “1968 yılından bu yana ilk defa 10 gün boyunca etkili olan yoğun kar yağışının ardından aralıklarla yağmaya devam eden sağanak yağışlar biz Arabanlı çiftçilerin kuraklık korkusunu ortadan kaldırdı. Bahar mevsiminde de yağmur yağışlarının devamını bekliyoruz inşallah” diye konuştu.

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.