Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 21°C
Hafif Yağmurlu
Ankara
21°C
Hafif Yağmurlu
Paz 20°C
Pts 23°C
Sal 20°C
Çar 20°C

Ankara Büyükşehir’den ‘Cumhuriyet’in İkinci Yüzyılı’ konferansı

Ankara Büyükşehir’den ‘Cumhuriyet’in İkinci Yüzyılı’ konferansı
28/10/2023 16:02
A+
A-

Ankara Büyükşehir’den ‘Cumhuriyet’in İkinci Yüzyılı’ konferansı

ANKARA – BHA

Ankara Büyükşehir Belediyesi, Cumhuriyet’in 100. yılı için düzenlenen etkinlikler kapsamında “Cumhuriyetin İkinci Yüzyılı” isimli konferansa ev sahipliği yaptı.

Konferansa; Eski Genel Kurmay Başkanı İlker Başbuğ, Büyükelçi Halil Akıncı, Prof. Dr. İskender Öksüz, Eski Anayasa Mahkemesi Üyesi Vali Mustafa Yıldırım konuşmacı olarak katıldı.

“Ne mutlu ki bize bu vatanı emanet ettiler”

Programa katılan Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, “Bugünler bizim için çok önemli bize yakışacak şekilde yüzüncü yılımızı kutlamaya çalışıyoruz. Ben katılımcılara belki birçoğu okumuştur ama Yüzbaşı Selahattin’in romanını mutlaka okumalarını tavsiye ediyorum. Anı belgesi olan bir kitaptan, o yıllarda ki Anadolu’nun durumunu resmen filme çekmişler, ne badireler atlatmışlar ve hep birlikte daha sonra bu ülkeyi kurmuşlar, Cumhuriyetimizi kurmuşlar. Ne mutlu ki vatanımız var. Ne mutlu ki bize bu vatanı emanet ettiler. Ne mutlu ki bu Cumhuriyeti kurup bizlere emanet ettiler” açıklamalarında bulundu.

“Bize düşen ikinci yüzyıllara çok daha gelişmiş olarak, Mustafa Kemal Atatürk’ün başkentine yakışır şekilde Ankara’yı da gelecek kuşaklara emanet etmek… Dünyanın bütün başkentleri ile yarışır hale getirmek… İşte o zaman Cumhuriyet’e olan borcumuzun bir kısmını ödemiş olacağız” diyerek sözlerine devam eden Yavaş, şunları kaydetti:

“Bizler yaş itibariyle Mustafa Kemal Atatürk’ün emanet ettiği gençlerin bir küçüğüyüz ama inşallah ikinci yüzyılda bugün 2000’li yıllarda doğan, üniversitelerde okuyan, Anadolu’nun her yerindeki gençlere emanet etmekte bizlere düşüyor ama onlara Cumhuriyeti sağlıklı bir şekilde anlatmak ve eriştirmekte bizim görevimiz olacak.”

“Ankara’nın Seymen başı Mansur Yavaş’a çok teşekkür ediyorum”

Konferansın açılış konuşmasını gerçekleştiren Milli Düşünce Merkezi Genel Başkanı Hakan Paksoy, “19 Mayıs 1919’dan yolculuğa çıktığı güne kadar 18 yıl 5 ay 21 günde hem savaş kazanmış hem devlet kurmuş hem de bu devleti, milleti uçak yapabilir hale getirmiş Türk milli tarihinin tartışmasız bir lideri var. Atatürk’ün başkentinin Ankara’nın Büyükşehir Belediye Başkanı ve Ankara’nın seğmen başı Sayın Mansur Yavaş’a ben çok teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Açılış konuşmalarının ardından konferans, konuşmacıların anlatıları ve soru cevap kısmı ile devam etti.

“Türk milletinin Atatürk’e olan sevgisi her geçen gün artarak devam ediyor”

 Konuşmasında Mustafa Kemal Atatürk’ün düşünce yapısına dikkat çeken Eski Genel Kurmay Başkanı İlker Başbuğ, “Sevindirici olan nokta şu ki Türk milletinin Atatürk’e olan sevgisi her geçen gün katlanarak, artarak devam ediyor. Mustafa Kemal Atatürk dediğiniz zaman her şeyden evvel çok büyük bir asker, çok büyük bir devlet adamı ve tarihçi yani bütün nitelikler var. Onun insani nitelikleri üzerinde durmaya çalışıyorum. Onun düşünce yapısına girmeye gayret ediyorum. Onun düşünce yapısı inanılmaz derin… Her gün bu konu üzerine araştırırken onun düşünce derinliği içerisinde kendinizi kaybediyorsunuz” diye konuştu.

Eski Anayasa Mahkemesi Üyesi Vali Mustafa Yıldırım ise Cumhuriyet’in ne şartlarda kurulduğunu hatırlatarak, “Türk milletinin, gerçekten kendisini Türk kabul eden herkesin artık ayağa kalkması lazım. Atatürk zamanındaki devrimler başarılmasaydı Türkiye bugün çok gerilerde kalacaktı. Türk halkı Cumhuriyete sahip çıkıyor” dedi.

Tarihe dayalı önemli açıklamalarda bulunan Büyükelçi Halil Akıncı, “Türk halkı büyük fedakârlıklara katlanabilmiş ve elinde ne varsa yüzde 40’ını savaş gayreti için vermiştir. Son zamanlarda kendimize güvenimiz azaldı. Atatürk’ün önemli sloganları var; ‘Ne mutlu Türküm diyene’ gibi… Bizim geleceğimiz burada insan gücü biz de var. Potansiyeli kullanmak lazım” diye konuşurken Prof. Dr. İskender Öksüz de, “Atatürk diyor ki ‘Biz doğrudan doğruya milliyetperveriz ve Türk milliyetçisiyiz’.  Devlet ve millet şunu yapmak zorunda kültürünü yatay ve düşey hâkim kılmalı. Kültürümüzü nakletmek… Kültür milleti yaratıyor, tarif ediyor. Millet devletini kuruyor sonra devlet yeni nesillerine kültürünü aktarıyor” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.