Dolar 32,2210
Euro 34,6627
Altın 2.395,97
BİST 10.227,22
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 23°C
Az Bulutlu
Ankara
23°C
Az Bulutlu
Cum 19°C
Cts 14°C
Paz 17°C
Pts 17°C

Ankara Büyükşehir Belediyesi’nden Arşivlik Yeni Bir Kültür Mirası

Ankara Büyükşehir Belediyesi’nden Arşivlik Yeni Bir Kültür Mirası
06/09/2023 11:16
A+
A-

Ankara Büyükşehir Belediyesi’nden Arşivlik Yeni Bir Kültür Mirası

ANKARA – BHA

Ankara Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Tabiat Daire Başkanlığının katkılarıyla Mimar Faruk Soydemir tarafından hazırlanan “Ankara ve İlçelerinde Geleneksel Evler, Yapım Teknikleri ve Evlerden Örnekler” isimli kitap okuyucuyla buluşuyor.

Ankara’ya özgü evlerin tüm detaylarıyla ele alındığı kitap Ankara Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Başkanlığından temin edilebileceği gibi “https://s.ankara.bel.tr/files/2023/08/22/3f44822322779ee9cc18d36eb877cb43.pdf” linki üzerinden dijital olarak da okunabilecek.

 

Başkentin Tarihi Geleneksel Evlerini Anlatan Zengin İçerik

Başkentin tarihi geleneksel evlerini gelecek nesillere de aktarmak amacıyla arşiv niteliği taşıyan eser, Ankara Büyükşehir Belediyesinin desteğiyle bin adet basılarak ücretsiz olarak dağıtılmaya başkandı. Kitap içerisinde; “Kültür Varlıkları, Ankara ve İlçelerindeki Koruma çalışmaları, Ankara ve İlçelerindeki Geleneksel Evler, Yapım Teknikleri, Mimari Elemanlar, Ankara ve İlçelerindeki Geleneksel Evlerden Örnekler” başlıklarında birçok önemli bilgi yer alıyor.

Dijital Olarak Da Ulaşılabiliyor

Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Başkanlığından temin edilebilen kitaba vatandaşlar ayrıca “https://s.ankara.bel.tr/files/2023/08/22/3f44822322779ee9cc18d36eb877cb43.pdf” adresi üzerinden de dijital olarak ulaşabiliyor.

128 sayfalık kitabın yazarı Mimar Faruk Soydemir, kitap hakkında şu bilgileri verdi:

“Ankara ve ilçelerindeki geleneksel evler, Türk evlerinin, Anadolu evlerinin genel karakteristik özelliklerini içermektedir. Ankara’nın kuzeyinden Tokat’a kadar olan bölgede güneyinde Niğde’ye kadar olan bölgede bir çember olarak çizersek Bolu, diğer taraftan Afyon ve Kula gibi bölgeler içerisinde geleneksel evlerin karakteristik özellikleri taşımaktadır. Kitapla ilgili benim çalışmam çok uzun süredir devam ediyor. 2002 yılından bu yana bu bölgede geleneksel evler üzerine çalışıyorum. Ankara, Güdül, Beypazarı, Ayaş, Nallıhan, Kalecik gibi geleneksel evlerin yoğun olduğu kırsal kesimi de bunun içerisine katabiliriz. Hem proje çalışmalarım var hem analiz çalışmalarım var hem de evleri inceleme ve belgeleme çalışmalarım var. Bu çalışmaları ben zaman zaman notlarla birlikte yazılı hale getiriyordum. Bunun da toparlanıp kitap hâline dönüştürülmesi Büyükşehir Belediyesinin katkısıyla başladı ve kitap yayınlandı.”

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.