Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 20°C
Hafif Yağmurlu
Ankara
20°C
Hafif Yağmurlu
Paz 20°C
Pts 21°C
Sal 22°C
Çar 21°C

Anadolu Gazete TİMBİR’i manşetine taşıdı

Anadolu Gazete TİMBİR’i manşetine taşıdı
24/10/2023 12:36
A+
A-

Anadolu Gazete TİMBİR’i manşetine taşıdı

ANKARA – BHA

İnternet Medya ve Bilişim Federasyonu (İMEF) ile Türk İnternet Medya Birliği (TİMBİR) Başkanı Dr. Süleyman Basa, İMEF olarak 2010 yılından bu yana internet ve internet haberciliği üzerinde gerçekleştirdikleri çalışmaların temel amacının internet medyasının özgün içeriklerle kalitesini artırmak olduğunu söyledi.

TİMBİR aracı kurum rolü üstlendi

anadolugazete.com.tr’ye açıklamalarda bulunan Dr. Basa, 3335 sayılı yasa kapsamında Cumhurbaşkanlığının onayı ile kurulan TİMBİR’in, devlet ile medya arasında bir aracı kurum rolü üstlendiğini dile getirdi.

Basa, değerlendirmesini şöyle sürdürdü: “Geçen yıl çıkan kanun ile birlikte internet medyası ilk defa bir resmiyete kavuşarak, yeni bir statüye geldi. Artık internet haberciliği devlet tarafından da kabul edilen, belgelendirilen bir habercilik oldu. Biz, Türk İnternet Birliği (TİMBİR) olarak bunun iki yıldan beri farkındaydık. İnternet Medya ve Bilişim Federasyonumuz 2010 yılında kurulduğu zaman internet ve internet haberciliği, güvenli internet alanlarında çalışıyorduk. Bu çalışmalar sonucunda TİMBİR doğdu. Burada ana amacımız internet medyasını bir araya getirmek, internet medyasının öncelikle kalitesini artırmak ve üretmekti. Devlet ile medya arasında bir aracı kurum olarak çalışabilmek amacımızdı. Bu bağlamda, biz, 3335 sayılı yasa kapsamında Cumhurbaşkanlığının onayı ile bu yola girdik. Bir yıllık sürecimizin sonunda, 7 Mart tarihinde TİMBİR hayata geçti. Şu anda da TİMBİR, 1000’e yakın üyesiyle, 81 il ve 25 ülkede faaliyet gösteren Türkiye’nin en büyük medya birliğidir. Başvurularımız gün geçtikçe artıyor.”

“Yerel medya illerin gönüllü tanıtım elçileridir”

Gazetecilik pratiklerinin liyakat ile sürdürülmesi gerektiğini belirten Basa, kendi üstlerine düşen sorumluluğu yerine getirebilmek adına birçok proje ve eğitime imza attıklarını belirtti.

Basa, “Biz iki yıldan beri hem Kültür ve Turizm Bakanlığıyla hem de İçişleri Bakanlığıyla çalışmalar gerçekleştirdik. Önce Kültür ve Turizm Bakanlığımızla beraber 1000 tane internet haber sitemize telif eğitimi verdik, kişisel veri eğitimi verdik, sosyal medya kullanımı eğitimi verdik. İçişleri Bakanlığının desteğiyle Türk İnternet Medyasının Kalitesini Artırmak projesini hayata geçirdik. Bu proje kapsamında 7 bölgeye gittik ve habercilik eğitimleri verdik. Kültür ve Turizm Bakanlığımızla birlikte 7 bölgede Kültür ve Turizm Haberciliği eğitimi verdik. Bünyemizdeki 1000 haber sitesi, illerinin gönüllü tanıtım elçileridir. Yerel medya illerin gönüllü tanıtım elçileridir. Yerel medya bu anlamda çok önemlidir.

RTÜK ev sahipliğinde, İçişleri Bakanlığının desteğiyle Afet ve Acil Durum Haberciliği eğitimleri verdik. 81 ilden 104 kurucumuz Ankara’ya geldi. 1000 üyemize bu eğitimi sağladık. Risk yönetimi eğitimi verdik. Deprem döneminde o gazetecilerimiz hem depremzedeydi hem de haberciydi. Bu yüzden onlara deprem haberciliği eğitimini önemsedik” dedi.

“Dezenformasyonu devlet eliyle yok edemezsiniz”

Temel amaçlarından bir tanesinin de dezenformasyonla mücadele olduğunu ifade eden Basa, “TİMBİR bünyesinde 200’ün üzerinde yerel gazete var ama internet haber sitesi var, 35 tane yerel televizyon var ama internet haber sitesi var, 200 tane radyo var ama internet haber sitesi var, 200 tane Youtube kanalımız var. Tüm bu birlikleri yaparken gördük ki Türkiye’de büyük bir eksiklik var. Dezenformasyonu devlet eliyle yok edemezsiniz, dezenformasyonu ancak doğru haber yaparak geçebilirsiniz. Türkiye’de doğru habercilik yapan insanları bir araya getirerek, yalan haber karşısında daha çok doğru haberi yayıp, bir sistem oluşturmak istiyoruz. TİMBİR’in amacı bu” diye konuştu.

“Türkiye’de ilk defa bir haber kooperatifi kuruldu”

Birlik Haber Ajansı’nın bu çalışmalar sonucunda ortaya çıktığını dile getiren Basa, Ajans hakkında şu bilgileri aktardı:

“Biz bu çalışmaları gerçekleştirirken her yerde muhabirimiz olduğunu gördük ve Birlik Haber Ajansı’nı kurduk. Ajansımız bir şirket değil, bir kişiye ait değil.  Tüm ajans tüm üyelerimize ait. Türkiye’de ilk defa bir haber kooperatifi kuruldu, dünyada bir örneği yok. Ajans bünyesinde, kendi üyelerimize ücretsiz haber paylaşıyoruz. Üyelerine ücretsiz haber paylaşan tek kuruluşuz.

Yurt dışı ayağımız çok önemli. İsviçre, Fransa, Almanya, İngiltere, Azerbaycan, Gürcistan, Bosna Hersek, Paraguay’da bile temsilcimiz var. Biz hızda da önde olmak istiyoruz. Bize gelen haberleri, anında sitelere düşürebiliyoruz. Bizim ana mottomuz ‘Türkiye fark ederse, medya fark eder’. ”

“Yeni bir projeye imza atıyoruz”

Bakanlıklarla iş birliği içerisinde birçok projeyi hayata geçirdiklerini belirten Basa, önümüzdeki süreçte iki yeni projenin de gerçekleştirileceğini belirtti.

Basa, “Kültür ve Turizm Bakanlığıyla Gastronomi Haberciliği Projesi yapacağız. İçişleri Bakanlığımızla da yeni bir projeye imza atıyoruz. 7 bölgede, sivil toplum örgütleriyle medyayı buluşturacağız. Sivil toplum örgütlerinin yaptığı projelerinin daha göz önünde olması için medya ile bir araya getireceğiz, STK-medya ilişkisini kuvvetlendirmeyi amaçlıyoruz” bilgilerini aktardı.

“Liyakatli habercileri öne çıkarmamız gerekiyor”

Basa, sözlerini şu ifadelerle tamamladı: “Gerçek iyi ve doğru habercileri ortaya çıkarmamız lazım. Liyakatli habercileri öne çıkarmamız gerekiyor. Yerli içerik, yerel basın çok önemli. Bilgisayar kodu oluşturan genç ne kadar önemliyse içerik üretebilen, doğru içerik üretebilen gençler de önem arz ediyor. Biz, Türkiye’nin haber kooperatifiyiz. Bütün üyelerimize tavsiyemiz bizden ücretsiz haber alıp, özgün haber vermeleri.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.