Dolar 32,4517
Euro 34,8289
Altın 2.418,82
BİST 10.045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 18°C
Az Bulutlu
Ankara
18°C
Az Bulutlu
Per 15°C
Cum 16°C
Cts 14°C
Paz 16°C

Almanca Tıbbi İletişim Kitabı Çıktı

Almanca Tıbbi İletişim Kitabı Çıktı
21/01/2024 15:14
A+
A-

Almanca Tıbbi İletişim Tıp Doktorları İçin Türkçe-Almanca Rehber’in 5. Ve Son Baskısı Çıktı!

Yoğun Bakım Uzmanı Doç. Dr.  Mehmet Eren Yüksel tıp eğitimine uluslararası alanda katkı sunuyor. Yaptığı paylaşımda şu ifadelere yer verdi;

Almanya’da tıpta uzmanlık eğitimine başlayan bazı meslektaşlarım Almanca bilseler dahi hasta öyküsü almakta, fizik muayene bulgularını ve epikrizleri yazmakta zorlandıklarını belirttiler. Türkiye’de Alman hastaları olan meslektaşlarım da benzer sorunlarla karşılaştıklarını ifade ettiler. Meslektaşlarımın söz konusu sorunlarını ivedilikle çözmelerine yardım etmek ve ileride Almanya’da tıpta uzmanlık eğitimi almak isteyenlere faydalı olmak amacıyla “Almanca Tıbbi İletişim” konulu bu kitabı yazmaya karar verdim.
Bu kitapta Almanca temel tıbbi terminolojinin yanı sıra Almanca hasta öyküsü almak, fizik muayene yapmak, bulguları ifade etmek, telefon görüşmesi yapmak ve epikriz yazmak için bilinmesi gerekenleri bulacaksınız. Kitabın Almanya’da tıp doktoru olarak çalışmak veya Türkiye’de Almanca konuşan hastalara yardımcı olmak isteyen meslektaşlarıma faydalı olmasını dilerim.

Türkiye ve Almanya Federal Cumhuriyeti (Almanya Federal Cumhuriyeti’nden kısaca Almanya olarak bahsedilecektir) yakın siyasi, iktisadi ve sosyo-kültürel ilişkileri olan iki ülkedir. 1960’larda Alman Hükümeti’nin daveti üzerine Almanya’ya çalışmaya giden Türk işçilerinden sonra 1980’lerde Türkiye’de yapılan yeni ve modern turizm tesislerine Alman turistlerin gösterdiği yoğun ilgi sonucu her iki ülke arasında büyük nüfus, mal ve hizmet hareketleri olmuştur. Türkiye ve Almanya arasındaki yoğun nüfus hareketlerine örnek vermek gerekirse 2014 yılında 5.250.036 kişi Almanya’dan Türkiye’ye turist olarak gelmiştir. Aynı yıl 493.592 Türk vatandaşı da Almanya’yı ziyaret etmiştir.[1] Türkiye’ye turist olarak gelenlerin yanı sıra Türkiye’de iş kuran veya mülk edinerek Türkiye’ye yerleşen Alman vatandaşları da mevcuttur.
Türkiye’ye turist olarak gelen veya yerleşen Alman vatandaşlarının Türk tıp doktorlarının sağlık hizmetine ihtiyacı olmaktadır. Özellikle turistik bölgelerde, Alman hastaların dertlerini daha iyi anlayabilmek ve hastaların sağlık problemlerini daha çabuk çözebilmek için Almanca tıbbi terimleri bilen Türk tıp doktorlarının varlığı Türkiye’de verilen sağlık hizmetinin kalitesini arttıracaktır.
Dünya Sağlık Örgütü’nün 2015 yılı verilerine göre Almanya’nın nüfusu 80.688.000’dir. Erkeklerde yaşam beklentisi 79 yıl, kadınlarda yaşam beklentisi 83 yıldır. Gayrisafi milli hasılanın %11.3’ü sağlık harcamaları için kullanılmaktadır.[2] Alman Hükümeti, Almanya’da nüfusun giderek artması ve yaşlanması nedeniyle ülkenin ihtiyaç duyduğu tıp doktorlarını yabancı tıp doktorları ile karşılama yoluna gitmektedir. Bu durumda Almanya’da Almanca tıbbi iletişim kurabilen yabancı tıp doktorlarına talep artacaktır.
Türkiye’de ve Almanya’da tıbbi Almanca bilen tıp doktorlarına duyulan ihtiyacın yanı sıra Türkiye’deki birçok tıp doktoru da tıbbi Almanca öğrenerek Almanya’da tıpta uzmanlık eğitimi almak istemektedir. Türkiye’deki tıp fakültelerinden mezun tıp doktorları Almanya’da tıpta uzmanlık eğitimi alabilirler. Ancak, Türk tıp doktorlarının zorluklarla karşılaşmamaları için Almanca tıbbi iletişim konusunda hazırlıklı olmalarında yarar vardır.
Bu çalışma, Almanya’da tıpta uzmanlık eğitimi almak isteyenlere Almanca tıbbi iletişim konusunda yardımcı bir kaynaktır. Ayrıca, Türkiye’de Almanca konuşan hastalarına daha kaliteli sağlık hizmeti sunmak isteyen Türk tıp doktorlarına da temel bir başvuru kaynağı olabilecektir.
Almanca tıbbi iletişim konusunda bir başvuru kaynağı sunmayı amaçladığım bu kitabım ile meslektaşlarıma katkıda bulunabilirsem mutlu olurum.

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.