Dolar 32,3595
Euro 34,6728
Altın 2.394,94
BİST 10.158,82
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 16°C
Az Bulutlu
Ankara
16°C
Az Bulutlu
Cum 17°C
Cts 13°C
Paz 16°C
Pts 19°C

16 Saniye Önce Deprem Uyarı Sistemi Devreye Giriyor

16 Saniye Önce Deprem Uyarı Sistemi Devreye Giriyor
17/03/2024 08:10
A+
A-

16 Saniye Önce Deprem Uyarı Sistemi Devreye Giriyor

Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Genel Jeoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi olan Prof. Dr. Sözbilir, projenin Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ile imzalanan protokol kapsamında 12 ayrı noktaya yerleştirileceğini belirtti.

Sözbilir, bu sistem sayesinde depremin 16 saniye öncesinden haberdar olunabileceğini vurguladı. Projede yer alan multidisipliner ekip, üç yıllık bir süreçte yerli ve yeni bir deprem uyarı sistemi geliştirdi. Sistemin önümüzdeki aydan itibaren 6 aylık bir deneme sürecine gireceği açıklandı. İzmir’de farklı lokasyonlardaki 12 AFAD istasyonuna yerleştirilecek olan bu sistem, depremle ilgili anlık bilgi sağlayacak.

Prof. Dr. Sözbilir, sistemin daha önce İstanbul, Bursa, Kocaeli gibi şehirlerde kurulduğunu belirterek, bu tür sistemlerin birçok ilde olması gerektiğine dikkat çekti. Sistem, 70 kilometre uzaklıktaki bir fayın deprem oluşturduğu anda, olası depremi 16 saniye öncesinden algılayabiliyor. Bu bilgi sayesinde gerekli önlemlerin alınabileceğini ifade eden Sözbilir, depremin kaynağında yakalanmasının amaçlandığını belirtti.

16 Saniye Önceden Deprem Uyarı Sistemi Devreye Alınıyor

Ayrıca, İzmir’de son 100 yılda fayların yıkıcı bir deprem üretmediğini ancak 17 fayın 6 ile 7.2 büyüklüğünde deprem üretebileceğini açıkladı. 30 Ekim 2020’de yaşanan 6.9 büyüklüğündeki depremin ardından denizdeki fayların tetkik edildiğini belirten Sözbilir, tsunami tehlikesi gibi konuların önceden bilinmesi gerektiğini vurguladı. İzmir’deki faylar üzerinde çalışmaların devam ettiğini ve Tuzla Fayı’nın 2 bin yıllık bir deprem üretme aralığına sahip olduğunu söyledi.

Sözbilir, Türkiye’de kentsel dönüşümün 1999 depreminden sonra devreye girdiğini belirterek, deprem konutlarının depremden önce yapılması gerektiğini vurguladı. İzmir’de deprem konutlarının arttırılmasıyla, şehir içindeki mevcut yapı stokundaki insanların deprem olmadan önce güvenli yerlere taşınabileceğini ve böylelikle kentsel dönüşümün daha etkin olabileceğini dile getirdi.

16 Saniye Önceden Deprem Uyarı Sistemi Devreye Alınıyor

 

Uzmanlardan Balıkesir’e Deprem Uyarısı!

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.