Categories: KÖŞE YAZILARI

Yazar Ümit BAKIR yazdı… “Eğitim ve Diplomalı Cahillik”

Eğitim temellerinin hamilelik döneminde başlamakta olduğu bilimsel camia tarafından öne sürülmekte ve kabul görmektedir.
Şu iyi bilinmelidir ki; eğitimsiz insanlar hayat için birer çile ve dertten öteye gitmemekle beraber çevreye de ciddi manada tehlike sunmakta ve huzursuzluğu telkin etmektedir. Bu huzursuzluktan hoşnut olacak insan olmadığını düşünmemiz olasıdır. Çünkü halis düşünce bunu gerektirmektedir. Habis düşünceli insanlar ise sürekli bir kurgu ve kuruntu içeresindedir.
Günümüz dünyasında insanlar, eğitimin ancak sınıf sıralarında veya üniversite kampüslerinde başlayıp oralarda bitebileceğini düşünmektedir. Bu sebeptendir ki eğitime bakış açısı epey değişmiş ve sözde modern düşünce olarak asıl olan eğitimden bir hayli uzaklaşmıştır.
Eğitim sadece üniversite ve okul ile bağdaştırılabilecek bir kavram değildir. Bunu idrak edebilmek için de elbet eğitim kelimesinden nasiplenmek ve bu kelimenin altında yatan manayı bulmak gerekmektedir.

Ülkemizin bu konudaki belli başlı sorunlarından bir tanesini dile getirmek gerekirse ” Diplomalı İşsiz ” tabiriyle birçok kesimden tasdik alınabilir. Bu sıkıntının daha ötesinde olan sıkıntı ise; “Diplomalı Cahil” yahut “Eğitimsiz, Diplomalı” tabirini fazlasıyla karşılayan vasıfsız elemanların, üniversite diplomalarını eğitim seviyelerinde bir ölçüt olarak kullanmasıdır. Oysa ki Eğitimde ölçütün asla dar kalıplar çemberine alınmaması gerekir. “Diplomalı, Eğitimsiz” insanlar ile karşı karşıya gelmek ve onlara karşı haklı çıkmakta bir hayli zor olmaktadır.

Çok iyi bilinmesi gereken ve ivedilikle üzerinde çalışmalar yapıldıktan sonra, çözüme kavuşturulması elzem olan eğitim sorunlarının, açıklığa kavuşması ve her bireyin bundan nasiplenmesi gerekmektedir. Çünkü ; Gerekli olan eğitimden üstüne düşeni kapmamış, kendi kendini eğitememiş ve asıl olan eğitimin ne olduğunun idrakine varamamış olan insanlar, ileriki yıllarda ateşe odun taşırcasına, büyük sorun ve sıkıntılara zemin hazırlamaktadır. Bu sorunu kısa ve öz olarak bir cümle ile şöyle aktarabiliriz;

” Kendisi eğitimden nasiplenmemiş bir ebeveynden , hangi olasılıkla eğitimli bir ebeveyn yetişebilir”

Selam, sevgi ve dua ile…

Ümit BAKIR

Recent Posts

Sağlık Haksen Teşkilat Gezileri Yapıyor

Sağlık Haksen Genel Merkezinden yapılan açıklamaya göre; Teşkilat gezileri Elazığ  ve Bingöl'den başlatıldı. Sağlık Haksen…

1 saat ago

14 otobüs alev topuna döndü

Kocaeli'nin kartepe ilçesinde bir otoparkta çıkan yangında 14 otobüs yanarak kullanılamayacak hale geldi.    …

3 saat ago

Elazığ Kent Konseyi Başkanlığına, Nafiz Koca seçildi

Elazığ’da çalışmalarını sürdüren Elazığ Kent Konseyi’nin Olağan Genel Kurul Toplantısı gerçekleştirildi. Kongrede Konseyin yeni başkanı…

4 saat ago

Sağanaklar devma ediyor; 18 ilde sarı seviye uyarı verildi

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, (MGM) gök gürültülü sağanak sebebiyle 18 ili sarı seviyede uyardı.   Sağanaklar…

4 saat ago

Öğretmen Atamalarına Yeni Düzenleme

Öğretmen Atamalarına Yeni Düzenleme   Millî Eğitim Bakanlığınca özel program ve proje uygulayan eğitim kurumlarına…

2 gün ago

Cumhurbaşkanı Erdoğan CHP’yi ziyaret edeceğini duyurudu

Cumhurbaşkanı Erdoğan CHP’yi ziyaret edeceğini duyurudu Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel ile…

2 gün ago