Dolar 33,9762
Euro 37,6709
Altın 2.725,36
BİST 9.771,16
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 28°C
Az Bulutlu
Ankara
28°C
Az Bulutlu
Cts 26°C
Paz 29°C
Pts 29°C
Sal 29°C

Üniversite öğrencilerine kiralık daire için sözleşme uyarısı

Üniversite öğrencilerine kiralık daire için sözleşme uyarısı
171929
28/08/2024 07:37
A+
A-

Üniversite öğrencilerine kiralık daire için sözleşme uyarısı yapıldı. Aman dikkat…

 

Yeni eğitim-öğretim yılına hazırlanan üniversite öğrencileri, okul kayıt işlemlerini tamamladıktan sonra barınma arayışına girdi. Bir kısmı yurtları tercih ederken, çoğunluk kiralık evlere yöneliyor. Ancak uzmanlar, kiralık ev arayışında olan öğrencilere önemli uyarılarda bulunuyor. Kiralık evde karşılaşılabilecek hak kayıplarını önlemek için kira sözleşmesinin önemine dikkat çekiliyor.

Kira sözleşmesi yapmadan taşınmayın

Uzmanlar, ev kiralarken mutlaka bir kira sözleşmesi yapılması gerektiğini belirtiyor. Konya Emlakçılar Odası Başkanı Sedat Altınay, kira sözleşmesinin noter onaylı olması gerektiğini vurgulayarak, “Taşınmaz Ticareti Yetki Belgesi olan emlak ofislerinden yapılan kiralamalarda, kira kontratları kiralayan kişi, kiraya veren ev sahibi ve kefil ile birlikte düzenlenir. Tahliye taahhütnamesi alınır ve ilk ay peşin ödemek kaydıyla 11 aylık senet düzenlenir. Öğrencilerimizin bu süreçlere uyması önemlidir,” dedi.

Altınay, emlakçının Kira Yetkisi Sözleşmesi olup olmadığını kontrol etmenin önemli olduğunu, bu yetki yoksa ev sahibinin bizzat çağrılarak sözleşmenin imzalanması gerektiğini belirtti.

Kefil ve sözleşme koşullarına dikkat

Ev sahiplerinin bazen memur, esnaf veya tanıdık birini kefil olarak istemesi gibi koşullar koyabileceğine dikkat çeken Altınay, “Eşitlik ilkesine uygun bir kefille sözleşme yapılabilir. Ev sahipleri, kefil bulunmadığı gerekçesiyle öğrencilerden evi boşaltmalarını talep edemez,” uyarısında bulundu. Ayrıca, bir yıllık sözleşme yapıldığında ve taraflar 11. ayın sonunda noterden ihtarname çekmezse, kontrat otomatik olarak bir yıl daha uzatılır.

Ev kiralarken dikkat edilmesi gerekenler

Öğrencilerin ev kiralarken dikkat etmesi gerekenler arasında, evin kendilerine uygun olup olmadığını değerlendirmek ve sözleşmenin ev sahibi veya yetkili emlakçı tarafından imzalanması gerektiği bulunuyor. Ayrıca, kiralanan evde DASK (Doğal Afet Sigortaları Kurumu) Zorunlu Deprem Sigortası yaptırılması ve elektrik, doğalgaz ve su aboneliklerinin yapılması öneriliyor. Evin bulunduğu binanın güvenliğine de dikkat edilmesi gerektiği belirtiliyor.

Bu uyarılar, üniversite öğrencilerinin kiralık ev süreçlerinde daha güvenli ve haklarını koruyarak hareket etmelerini sağlayacak önemli bilgiler sunuyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.