Dolar 32,3404
Euro 35,1084
Altın 2.241,61
BİST 8.875,37
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 13°C
Hafif Yağmurlu
Ankara
13°C
Hafif Yağmurlu
Çar 6°C
Per 5°C
Cum 9°C
Cts 11°C

TÜSAD, YAŞLILARA SAYGI HAFTASI’NDA ÖNEMLİ BİR KONUYA DİKKAT ÇEKTİ

TÜSAD, YAŞLILARA SAYGI HAFTASI’NDA ÖNEMLİ BİR KONUYA DİKKAT ÇEKTİ
REKLAM ALANI
22/03/2023 12:59
A+
A-

Solunum Derneği TÜSAD; Yaşlılara Saygı Haftası’nda deprem bölgesinde zor koşullarda yaşamak durumunda kalan yaşlıları hatırlattı.  TÜSAD Geriatri Çalışma Grubu Başkanı Doç. Dr. Serap Akçalı Duru, depremden etkilenen şehirlerdeki yaşlıların en kısa sürede güvenli alana taşınmalarının ve temiz hava solumalarının sağlanmasını ve solunum yolu enfeksiyonlarına karşı aşılanmalarını önerdi.

Dünya yaşlı nüfusunun giderek arttığı günümüzde, yaşlılarımızın sağlık ve sosyoekonomik anlamda ihtiyaçlarının karşılanması, hak ettikleri değerin, saygının gösterilmesi ve bu konuda farkındalık yaratmak gerekiyor. Bu amaçla her yıl18-24 Mart tarihleri arası Yaşlılara Saygı Haftası kabul ediliyor.

TÜSAD Geriatri Çalışma Grubu Başkanı Doç. Dr. Serap Akçalı Duru, artan yaşlı nüfusla birlikte bu haftanın önemini anlatırken, kısa bir süre önce yaşadığımız deprem felaketine maruz kalan yaşlıların durumuna özellikle dikkat çekti. Yaşlılara, özellikle de hasta olanlara özel bir özen gösterilmesi gerektiğini belirten Serap Akçalı Duru, bu konuda şunları söyledi: “Ülkemizde 6 Şubat 2023 tarihinde gerçekleşen ve oldukça yıkıcı olan depremin ardından yaşlılardaki fonksiyon kayıpları, mevcut kronik hastalıklar, sosyoekonomik sorunlar, ileri yaştaki bireyleri öncelikli hale geldi. Yaşlılar, genellikle fiziksel ve ruhsal olarak daha kırılgan oldukları için depremlerde fiziksel yaralanmaların yanı sıra ruhsal travmalar da yaşayabilirler. Deprem sonrası oluşan kargaşa, kayıp ve yıkım, stresli ortam yaşlılarda depresyon, anksiyete ve diğer ruh sağlığı sorunlarının ortaya çıkmasına neden olabilir.”

ENFEKSİYONLARA KARŞI AŞILANMA

Bunun yanı sıra deprem sırasında oluşan toz, duman ve diğer kirleticilerin hava kalitesini olumsuz yönde etkilediğini ve bu kirleticilerin solunum yolu hastalıklarına neden olabileceğini vurgulayan Akçalı Duru, şu bilgileri verdi: “Bu durum bütün yaşlı bireyleri olumsuz etkilemekle birlikte özellikle astım, KOAH gibi kronik solunum yolu hastalıklarına sahip olanlar daha fazla zorluk yaşayabilir. Yaşlılarda bronşit ve zatürre gibi solunum yolu enfeksiyonları daha yaygın görülebilir. Yaşlıların solunum sorunlarını önlemek için, deprem sırasında ve sonrasında mümkün olan en kısa sürede güvenli bir alana taşınmalarının sağlanmasını, temiz hava solumaları için ortam oluşturulmasını ve solunum yolu enfeksiyonlarına karşı aşılanmalarını öneriyoruz. Ayrıca, kronik solunum yolu hastalıkları olan yaşlılar düzenli hekim kontrollerini yaptırmalı.”

DÜNYA NÜFUSUNUN YÜZDE 9,3’Ü

“Yaşlılarımız tecrübeleri, bilgileri ve yaşam deneyimleri, toplumumuzun kültürel birikimlerinin önemli bir parçasını oluşturur” diyen Akçalı Duru, bu konudaki son verileri de paylaştı: “Dünya genelinde yaşlı nüfusun sayısı her geçen gün artıyor. Birleşmiş Milletler Dünya Nüfus Tahminleri Raporu’na göre, 2020 yılı itibariyle dünya nüfusunun yüzde 9,3’ü (yaklaşık 703 milyon kişi) 65 yaş ve üzerinde. Bu oranın 2050 yılına kadar yüzde 16’ya (yaklaşık 1,6 milyar kişi) ve 2060 yılına kadar da yüzde 22’ye (yaklaşık 2,1 milyar kişi) yükselmesi bekleniyor. Bununla birlikte, ülkeler arasında yaşlı nüfusun oranı farklılıklar gösteriyor. Örneğin, Japonya’nın yaşlı nüfus oranı yüzde 28,7 iken, Nijer’in yaşlı nüfus oranı sadece yüzde 2,1’dir. Türkiye İstatistik Kurumu’nun 2021 yılı verilerine göre, Türkiye’deki 65 yaş ve üstü nüfus oranı yüzde 9,1. Bu oranın 2040 yılına kadar yüzde 14,2’ye yükselmesi bekleniyor.”

GENÇLERLE BAĞLARINI GÜÇLENDİRMELİYİZ

Dünya Sağlık Örgütü’nün yaşlı popülasyonunu çeşitli nedenlere bağlı olarak “incinebilir” grupta kabul ettiğini belirten Akçalı Duru, “Yaşlılara Saygı Haftası yaşlılarımıza olan saygımızı ve sevgimizi göstermek için önemli bir fırsat. Modern yaşam tarzı ve teknolojinin hızla geliştiği günümüzde, genç kuşakların yaşlı nesillerle olan bağlarının zayıflatmasını önleyici tedbirler almalıyız” diye konuştu.

 

TÜSAD HAKKINDA

Göğüs hastalıkları alanında ülkemizin ilk bilimsel meslek kuruluşu olarak 22 Haziran 1970 yılında İstanbul’da kurulan Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği (TÜSAD), halen Türkiye genelindeki 5,000’e yakın üyesi ile “halkın akciğer sağlığını korumak” amacı doğrultusunda çalışmalarını sürdürüyor. Toplumsal ve mesleki eğitimi, araştırmaları destekleyerek halk sağlığının korunmasına yönelik faaliyetler yürüten TÜSAD, “Tükenmeyen bir nefesle” sloganı ile 53 yıllık geçmişinde 44 ulusal kongre, sayısız bilimsel toplantı, sempozyum, iki dünya kongresi ile bilinçlendirme ve farkındalık projelerine imza attı.

REKLAM ALANI
ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.