Categories: YAŞAM HİKAYELERİ

Terzi Abbas ve Elazığ da Eski Terzicilik Anlayışı

Hazır giyim sanayisinin gelişmesi ile birlikte terzilik mesleğinde birçok sorun beraberinde gelmiştir. Terzilik mesleği artık faaliyet alanı olarak ısmarlamacılık ve tadilatçılık olarak ikiye ayrılmış gibi. Yaşanılan yüzyılın hızıyla birlikte artık terziler de tadilatçılık alanına yönelerek sıkıştıkları sosyal alanda kendilerine bir yaşam formu sürekliliği yaratmaya çalışıyorlar.

 

Elazığ için terzilik çok eski yıllardan beri kendini gösteren bir konumda. Eski dönemlerde gazi caddesinde Terzi Nusret, Terzi Güzel, Köksal Terzi, Terzi Servet , Pantoloncu Nizamettin ve diğerleri gazi caddesinde vatandaşa hizmet edip, onlara fayda sağlayan kıymetli terzilerdi. Özellikle 60 lı ve 70 li yıllarda Elazığ da terziler çok önemli bir yerdeydi. Çok iyi markalardan giyinen Elazığ halkı, giyim için terzilerden yardım alıyorlardı.

 

Artık bu meslek, tutunmaya çalışan bir meslek ve bu mesleği tüm olumsuzluklara rağmen sürdürmeye çalışan Terzi Abbas ise bu alanda kendini kanıtlamış “eski Elazığ” terzilerinden biri. 1949 Keban doğumlu olan Terzi Abbas Bey,1957 yılından beri bu işi aynı heyecanla yapıyor. 8 yaşından beri terzilik yapan Abbas bey, kıymetli Elazığ için bu yaşta hâlâ azimle ve umutla çalışmaya devam ediyor. Terzilik hayatına 1. Harput caddesinde Hıdır Cantürk’ün yanında başlayan Abbas bey, burada 9 yıl çalıştıktan sonra kısa bir süreliğine İstanbul’a göç etmek durumunda kalıyor ve birkaç yıl orada kaldıktan sonra memleketine olan hasreti ağır bastığı için yeniden Elazığ’a dönüş yapıyor. Askerlik yaptıktan sonra evlenen Terzi Abbas bey asker dönüşü 1.Harput Caddesinde yanında çalıştığı Hıdır Cantürk den devir alarak 20 yıl “Terzi Abbas” adıyla orada halka hizmet etmiştir. Yine bazı durumlardan ötürü İstanbul’a gitmek zorunda kalan Abbas bey, Elazığ’a döndükten sonra yaklaşık 15 yıldır Şehit ilhanlar caddesinde Terzi Süleyman ile birlikte çalışmaya devam ediyor. En zor işin ceket ve palto astarı yapmak olduğunu belirten Abbas bey, mesleğin artık eskisi gibi önemsenmediğini ifade ediyor. Eski zamanlarda dükkanına gelen bir doktorun “sen zaten her gün dikiş makinesinde spor yapıyorsun, fazladan spor yapmana gerek yok “diyen müşterisini bile hâlâ gülümseyerek hatırlıyor.

 

Bu dükkânda bulunan tüm dikiş makinelerinin tamamı 70 küsür yıldır çalışıyor. Şimdiye dek ufak tefek sorunlar çıkaran makineler hala eski zamanların güzelliğini hissettiren bir konumda. Evli ve 3 çocuğu olan Terzi Abbas bey, tüm umudu, işine verdiği kıymet ve saygısıyla “Eski Elazığın” en güzel yansımalarından biri.

 

 

SancakHaber

Share
Published by
SancakHaber

Recent Posts

Yazarımız Hülya Yılmaz sizler için yazdı “Porsiyon Osman”

PORSİYON OSMAN Kıymetli okuyucularım bundan böyle bu değerli köşede sizlere ülkemizin ticaretinin temel unsurlarından ve…

2 gün ago

YÖK Başkanı Özvar, milli sporcularla birlikte “Spor Dostu Kampüs” projesini tanıttı

YÖK Başkanı Özvar, Ondokuz Mayıs Üniversitesinde (OMÜ) düzenlenen etkinlikte, YÖK’ün “Spor Dostu Kampüs” projesinin tanıtımını,…

2 gün ago

Antalya’ya yerleşen Rusya ve Ukraynalılar memleketlerine dönüş yapıyor

Antalya’ya yerleşen Rusya ve Ukraynalılar memleketlerine dönüş yapıyor Tüm dünyada yaşanan ekonomik kriz, Antalya’da yaşayan…

2 gün ago

ilk paket değil son paket de olmayacak

Şimşek: ilk paket değil son paket de olmayacak Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde düzenlenen Kamuda Tasarruf ve Verimlilik…

3 gün ago

ULUS TARİHİ KENT MERKEZİ’NE ÜCRETSİZ ULAŞIM

ANKARA BÜYÜKŞEHİRDEN ULUS TARİHİ KENT MERKEZİ’NE ÜCRETSİZ ULAŞIM   Ankara Büyükşehir Belediyesi Ulus’u turizmin önemli…

3 gün ago

Son nefesinde kendisini kimin bıçakladığını söyledi

Aydın’ın Nazilli ilçesinde karnından bıçaklanan ve yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayan Hasan Çağlayan (53), tedavisi…

3 gün ago