Dolar 32,5254
Euro 34,7981
Altın 2.427,98
BİST 9.719,11
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 26°C
Az Bulutlu
Ankara
26°C
Az Bulutlu
Per 24°C
Cum 25°C
Cts 26°C
Paz 24°C

Senegalli sokak satıcısı Salimata, tezgahında sattığı yemeklerle 3 çocuğuna bakıyor

DAKAR (AA) – FATMA ESMA ARSLAN – Senegal'de kocası terk ettiği için ailesinin geçimini üstlenmek zorunda kalan Salimata Diatta, her gün saat …

Senegalli sokak satıcısı Salimata, tezgahında sattığı yemeklerle 3 çocuğuna bakıyor
12/03/2021 12:06
A+
A-

DAKAR (AA) – FATMA ESMA ARSLAN – Senegal'de kocası terk ettiği için ailesinin geçimini üstlenmek zorunda kalan Salimata Diatta, her gün saat 04.00'te kalkıp hazırladığı 12 çeşit yemeği sokak tezgahında satarak 3 çocuğuna bakıyor.

Başkent Dakar'ın en fakir banliyölerinden Guediawaye'de yaşayan 50 yaşındaki Diatta, Hamo 6 mahallesindeki tezgahında 8 yıldır evinde hazırladığı yemekleri satıyor.

Diatta, bir gününe tanıklık eden AA muhabirine, bu işe nasıl başladığını, hedeflerini ve mücadelesini anlattı.

Yemek yapmayı anneannesinden öğrendiğini belirten Diatta, bir süre çeşitli işlerde çalıştıktan sonra 8 yıl önce yemek yapıp satmaya başladığını söyledi.

Diatta, “Sabah 04.00'te kalkıyorum, patates kızartmasından mercimek yemeğine kadar 12 çeşit hazırlıyorum. 07.00'de yemekleri köşedeki tezgahımda satmaya başlıyorum.” dedi.

Sabah işe ve okula gidenlerin tezgahına muhakkak uğradığını ifade eden Diatta, saat 11.00'de yemeklerin büyük bir kısmının bittiğini, öğlen eve dönerek bu sefer de akşam iş çıkışı için hazırlık yaptığını kaydetti.

– “İşe gidemediğimde müşteriler kapıma geliyorlar”

Eşinden 8 yıl önce ayrılan Diatta, evin geçimini kendisinin sağladığının altını çizerek, “İşim zor ama çok severek yapıyorum. 3 çocuğum var. Onları okutmam gerek. Benim dışımda para kazanan yok. Bu iş sayesinde hem karnımız doyuyor hem kiramı ödüyorum. Kimseye muhtaç olmuyoruz.” diye konuştu.

Diatta, medrese öğrencilerinden ücret almadığını, durumu iyi olmayanlara da veresiye satış yaptığını, ayda bir cuma günü de tüm yemekleri hayır olarak dağıttığını vurguladı.

Çocuklarının böyle bir işte çalışmasını istemediğini söyleyen Diatta, “Hastalanıp işe gidemediğimde mahalleli kapıma gelip neden gelmediğimi merak ediyor. Müşterilerimin büyük bir kısmıyla dost olduk, aile gibiyiz hatta. En büyük hedefim çocuklarımın okuyup düzgün bir iş bulmaları. Benim gibi olmasınlar. Ben halimden şikayetçi değilim, yaşamı seviyorum ama onlar daha fazlasını başarsın. Başka hiçbir şey istemiyorum.” ifadelerini kullandı.

– “Kadınlara tavsiyem kendi paranızı kazanın”

Çalışmaya neredeyse çocuk yaşta başladığını aktaran Diatta, şöyle devam etti:

“Yaşım 50, daha ömür oldukça da çalışırım. Kadınlara tavsiyem kendi paranızı kazanın. Eşim beni başka bir kadınla evlenmek uğruna terk etti. 3 çocukla tek başıma kaldım. Çok şükür çalıştım, kazandım. Artık hiçbir şeyden korkum yok. Hayatın ne getireceği belli olmaz. Kendinize güveneceksiniz. Eğer çalışmasaydım çocuklarıma nasıl bakacaktım. O nedenle tüm kadınlara imkanları ne olursa olsun bunu yapmalarını tavsiye ediyorum.”

Diatta'nın müşterilerinden 37 yaşındaki Ibou Kouyate de “O gerçekten mücadeleci bir kadın. Bizim annemiz, ablamız gibi. Bu yaptıkları için ona minnettarız. Hem ailesi için savaşıyor hem de kimin ne ihtiyacı varsa yardımına koşuyor. Üstelik yemekleri de çok leziz. Herkes kahvaltısını Saly'nin yemekleriyle yapıyor.” dedi.

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.