Dolar 32,3267
Euro 35,0819
Altın 2.298,64
BİST 8.979,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 20°C
Az Bulutlu
Ankara
20°C
Az Bulutlu
Cum 23°C
Cts 23°C
Paz 24°C
Pts 25°C

Rahim gençleştirme aşısıyla tüp bebek tedavisinde başarı

DİYARBAKIR’DA ÖZEL BİR HASTANEDE GÖREVLİ KADIN DOĞUM VE TÜP BEBEK UZMANI PROF. DR. HAKAN ÇOKSÜER, RAHİM GENÇLEŞTİRME AŞISIYLA TÜP BEBEK TEDAVİSİNDE BAŞARI ŞANSININ ARTTIĞINI SÖYLEDİ.

Rahim gençleştirme aşısıyla tüp bebek tedavisinde başarı
REKLAM ALANI
15/09/2022 11:55
A+
A-

Diyarbakır’da özel bir hastanede görevli Kadın Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Prof. Dr. Hakan Çoksüer, rahim gençleştirme aşısıyla tüp bebek tedavisinde başarı şansının arttığını söyledi.

Tüp bebek tedavisinde gebe kalma şansını arttıran en önemli parametrelerden birinin kadının rahim duvarı olduğunu belirten Prof. Dr. Hakan Çoksüer, rahim duvarını etkileyen en önemli faktörden birinin de yaş olduğunu söyledi. Kadının yaşı 37 üzerine çıkınca gebeliğin hızla azaldığını kaydeden Dr. Çoksüer, “40 yaş altındaki bazı kadınlarda da erken menopoza bağlı olarak gebelik oranında hızlı azalma olabilir. Ayrıca geçirilen enjeksiyonlar, tekrarlayan küretaj işlemleri veya geçirilen rahim içi ameliyatlara bağlı olarak da rahim duvarı zarar görebilir ve tüp bebek şansı azalabilir. Tüp bebek tedavisi sürecinde PRP uygulaması temel olarak hastanın kendi kanından elde edilen trombosit açısından zengin kanın hastanın rahmine geri verilmesi işlemi olarak tanımlanabilir. Rahim zarını uygun kalınlığa getirmenin yanı sıra kötü yumurtalık rezervini iyileştirmek ve yumurta kalitesini arttırmak için de kullanılabilmektedir” dedi.

Rahim içi PRP infüzyonunun zayıf yanıtlı ince endometrium için yeni bir yöntemi temsil ettiğini aktaran Dr. Çoksüer, “Trombositten zengin plazmanın (PRP) endometriyal büyümeyi destekleyebilmekte ve ince endometriumlu hastalarda gebelik sonuçlarını iyileştirebilmektedir. Rahim içerisine yapılan PRP işlemi, endemetriumun (rahim iç tabakası) kalınlaşmadığı ince endometriumlu hastalarda endometrial kalınlaşmayı arttırabilir ve embriyonun tutunmasını kolaylaştırır, tekrarlayan tüp bebek başarısızlığı olan kadınlarda gebelik şansını arttırabilir. Tüp bebekte PRP yönteminin kullanıldığı diğer alan ise rahim içi zarıdır. Endometriumun zarar görmesinde (geçirilen enjeksiyonlar, tekrarlayan küretaj işlemleri veya geçirilen rahim içi ameliyatlara bağlı olarak zarar görebilir) bu tabaka kalınlaşmamakta ve ince endometrium dediğimiz durum oluşmaktadır. İnce endometrium tüp bebek tedavisinde embriyonun tutunmasını engellediği için hastalar gebe kalamamaktadır. Tekrarlayan tüp bebek başarısızlığı olan bu hastalarda histeroskopi ile yapışıklığın (sineşinin) açılması ve tekrarlayan endometrium PRP uygulamaları ile endometrium kalınlaşması sağlanabilmektedir” ifadelerinde bulundu.

PRP uygulaması ile normalde gebelik şansı düşük olan çiftlerin de gebelik elde edebilmesi şansının yükselebilmekte olduğunu dile getiren Dr. Çoksüer, sözlerini şöyle tamamladı:

“Tüp bebek alanında PRP ile ilgili yapılan araştırmalar; tüp bebek tedavisi uygulamaları sırasında rahim zarı kalınlığı gereğinden ince olan hastalarda süren tedaviye ek olarak hastanın kendi kanından elde edilen PRP’nin rahim zarına uygulanması ile verilen desteğin gebelik başarısını artırdığını göstermektedir. Benzer şekilde bir ’doğurganlık tedavisi’ olarak PRP, düşüklerden veya ince rahim olan kadınlara yardımcı olabilir. PRP, yeni doku gelişimini uyararak ince rahim zarı olan kadınlarda rahim zarının kalınlaşmasını sağlayarak tüp bebek şansını arttırabilmektedir.”

Dr. Çoksüer, “Diyarbakır Tüp Bebek Merkezimizde PRP ile ilgili yaptığımız çalışma Avrupa’nın saygın infertilite dergisi olan ’Gynecol Endocrinol’ dergisinde yayınlandı. Çalışmamızda PRP uygulanan kadınlarda tüp bebek başarı şansının önemli derecede arttığını gösterdi. Bu çalışmamız hem ülkemizde hem de uluslararası tüp bebek camiasında büyük bir yankı uyandırdı. Sonuç olarak rahim kalınlığı, yumurta kalitesi gibi sorun yaşayan kadınlarda bir veya birden çok tüp bebek tedavisi denemelerinde başarısız olanlarda, yumurtalık rezervi azalan kadınlarda, ilerleyen yaşta tüp bebek tedavisi gören kadınlarda PRP tedavisi uygulanabilir” dedi.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.