Dolar 32,4967
Euro 34,5866
Altın 2.497,31
BİST 9.548,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 26°C
Az Bulutlu
Ankara
26°C
Az Bulutlu
Çar 24°C
Per 21°C
Cum 18°C
Cts 17°C

Müsiad Sameks Ocak ayı verileri açıklandı

Müsiad Sameks Ocak ayı verileri açıklandı
01/02/2023 11:54
A+
A-

Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği (MÜSİAD) Elazığ Başkanı Tekin Gürkan Ocak Ayı SAMEKS Verilerini değerlendirdi.

Gürkan, “2023 yılı Ocak ayında mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış SAMEKS Bileşik Endeksi, bir önceki aya göre 0,9 puan artarak 54,3 değerine yükselmiştir. Bu dönemde önceki aya göre 0,5 puan artış kaydeden Hizmet Sektörü SAMEKS Endeksi 54,3 puanla artış eğilimini sürdürürken, önceki aya göre 2,6 puan artarak 55,2 seviyesine yükselen Sanayi Sektörü SAMEKS Endeksi de Bileşik Endeks’te gözlenen artışta belirleyici rol oynamıştır. Hizmet sektörü genelinde girdi alımları Ocak ayında da güçlü seyrini sürdürürken, buna bağlı olarak iş hacmindeki artış ivme kazanmıştır. Sanayi sektöründeki olumlu görünümde ise yani siparişlerin önceki aya kıyasla hızlı bir şekilde artış kaydetmesinin etkileri gözlenmiştir. Bu gelişmeler neticesinde önceki aya göre 0,9 puan artarak 54,3 seviyesinde gerçekleşen mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış SAMEKS Bileşik Endeksi, geçtiğimiz yıla ilişkin pozitif görünümünü Ocak ayında da sürdürmüş ve ekonomik aktivitedeki canlılığın yeni yılda da devam ettiğine işaret etmiştir.”dedi.

SANAYİ SEKTÖRÜ SAMEKS ENDEKSİ

Gürkan,“Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış Sanayi Sektörü SAMEKS Endeksi, 2023 yılı Ocak ayında, bir önceki aya göre 2,6 puan artarak 55,2 seviyesine yükselmiştir. Bu dönemde yeni siparişlerin önceki aya göre 6,6 puan birden artarak 55,6 puan seviyesine yükselmesi, endeksteki ivme artışının başat faktörü olmuştur. Yeni siparişlerdeki artışa bağlı olarak girdi alımları alt endeksi önceki aya kıyasla 2,2 puan artış kaydetmiş ve 67,2 puanlık seviyesiyle pozitif görünümünü sürdürmüştür. Önceki aya göre 1,4 puan azalmasına karşın 52,2 seviyesinde gerçekleşen üretim alt endeksi de sanayi sektörü genelindeki olumlu görünümü teyit etmiştir. Bu dönemde önceki aya göre 5,1 puan artış kaydetmesine karşın 47,3 seviyesinde kalan nihai mal stoku alt endeksi, negatif bir görünüm sunmuştur. 2,5 puanlık artışla 52,4 seviyesine yükselerek yeniden referans değer üzerinde gerçekleşen tedarikçilerin teslimat süresi alt endeksi ise firmaların mal ve hizmet tedarik süreçlerinde iyileşme yaşandığına işaret etmiştir. İstihdam alt endeksi ise, önceki aya göre 1,4 puan hız kaybetmiş olmasına karşın, 52,3 puanlık seviyesiyle sektörde emek talebinin arttığını göstermektedir. Böylece 55,2 puanla Sanayi Sektörü SAMEKS Endeksi 50 referans değeri üzerindeki seyrini üst üste 18’inci ayına taşımıştır.”dedi.

 

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.