Dolar 32,3168
Euro 35,0223
Altın 2.308,02
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 21°C
Az Bulutlu
Ankara
21°C
Az Bulutlu
Cum 23°C
Cts 24°C
Paz 24°C
Pts 26°C

Malatya’daki tarihi yapılara ’Yapı Sağlığı Takibi’

MALATYA’DA TARİHİ YAPILARIN DEPREM KARŞISINDAKİ DİNAMİK ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ İÇİN ÇALIŞMA BAŞLATILDI.

17/08/2022 11:00
A+
A-

Malatya’da tarihi yapıların deprem karşısındaki dinamik özelliklerinin incelenmesi için çalışma başlatıldı. Yapı Sağlığı İzleme (Structural Health Monitoring) çalışmalarıyla yapıların dinamik özellikleri belirlenecek.

Son 10-15 yıldır inşaat mühendisliği alanında uygulanmaya başlanan ’Yapı Sağlığı İzleme’ çalışmaları ülke genelinde yaygınlaşıyor. Bu çerçevede Malatya’da da çalışmalara başlanırken, uygulama ile gündelik kullanım sırasında insanların hiç hissetmedikleri seviyelerdeki titreşimleri kullanarak, yapıların dinamik özellikleri belirlenecek.

İnönü Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Onur Onat uygulama ile amaçlarının herhangi bir deprem esnasında yapı davranışlarını önceden tahmin etmek olduğunu söyledi.

Çalışmalara ilk olarak Yusuf Ziya Paşa camisinde başladıklarını kaydeden Onat,” Yapı sağlığı izleme çalışmaları yapmaktayız. Çalışmalardaki temel amacımız herhangi bir deprem esnasında yapıların davranışlarını önceden tahmin etmek. Bu çerçevede öncelikle deneysel modal analiz yaparak yapının dinamik karakteristiğini çıkarıyoruz ve daha sonra sayısal ortama aktararak modal kalibrasyon yapıyoruz. Bu çalışmalardan sonra ise geçmişte meydana gelen deprem ivmelerini kullanarak ta yapının zayıf noktalarını belirleyerek güçlendirilmesi önerilerinde bulunmaktayız” dedi.

Çalışmaların Malatya için çok önemli olduğunu belirten Onat, “Malatya’yı iki büyük deprem bekliyor. Çünkü Malatya Doğu Anadolu fay hattının iki segmentinin birleştiği bir noktada bulunmakta. Bu segmentlerin üretebileceği maksimum deprem 7.2 büyüklüğünde olduğu tahmin edilmektedir. Dolayısıyla bizde önlem almak adına bu çalışmaları yürütmekteyiz” ifadelerini kullandı.

Üç kişilik bir ekiple çalışmaları sürdürdüklerini aktaran Onat, “Akminare camisinin ve Ak minarenin malzeme özelliklerini çıkardık. Şimdi dinamik karakteristiklerini ise deneysel modal analiz çalışmaları ile belirlemekteyiz. Bu çalışmayı sürekli hale getirdiğimiz zaman yapı sağlığı izleme çalışması oluyor. Bugünde bu çalışmaların ikinci ayağını yapıyoruz. Buradaki çalışmalarımız tamamlandığında ofis ortamında geri kalan çalışmalarımızı yapacağız” diye konuştu.

Onat, Yusuf Ziya Paşa ile Akminare camilerinde başlayan çalışmalarına Vaiz Sunullah Melik camisine ait minare, Yalnız Minare ve Silahtar Mustafa Paşa kervansarayının karşısındaki tarihi Şahinbey camisinin minaresinde devam edeceklerini kaydetti.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.