Dolar 32,5841
Euro 35,0183
Altın 2.456,66
BİST 9.760,10
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 24°C
Az Bulutlu
Ankara
24°C
Az Bulutlu
Cts 21°C
Paz 22°C
Pts 21°C
Sal 21°C

KAYED Gönüllüsü Elif Sidar Şener Çağrıda Bulundu… Kahraman Aranıyor…

KAYED Gönüllüsü Elif Sidar Şener Çağrıda Bulundu… Kahraman Aranıyor…
20/04/2023 14:57
A+
A-
Kahraman Aranıyor!

İyilik, güzelliğin, yardımlaşmanın arttığı bu Ramazan ayında önemli bir konuya değinmek istiyorum. Birkaç dakikanızı alacak olan bu yazı dünyayı biraz daha güzel bir yer yapacak belki; tüm günü hastanelerde geçen bir lösemi hastası çocuğa hayat olacak, anne babanın ömürlük duası olacak belki…

Malımızın zekatı olduğuna inandığımız gibi sağlığımızın da bir zekatı olduğuna inanıyorum.
Sağlımızın zekatının da başkasının hayatına dokunarak, can hayat olmak, olduğuna inanıyorum.

Lenfoma, lösemi gibi birçok Hastalığın tedavisinde kullanılan kök hücre bağışçısı olarak, bütün günü hastane odalarında geçen bir hastaya can, bir ailenin ömürlük duası olabilirsiniz.

Onlar için umut, belki de sizsiniz…
Çünkü kök hücre uyumu, samanlıkta iğne aramaktan daha zor. Dünya genelinde aranmakta.

Bu yüzden birisinin tek kahramanı belki de sensin. Lütfen bağışçı olmayı ertelemeyelim, vazgecmeyelim.

Kök hücre bağışı, bir ameliyat değildir. Maalesef ön yargılar sebebiyle bağışçı olmayan insanlar var. Oysaki işlem basit. 2 farklı şekilde kök hücre bağışçısı olabiliyorsunuz. İlk yöntem; Kan verir gibi (damar yoluyla, kolunuzdan ) kök hücre verebiliyorsunuz. İkinci yöntem ise; küçük bir işlem ile kalça kemiğinizden alınır. İşlem basit, sonuç ise harika; can hayat oluyorsunuz.

Kök hücre verdiğimizde bizde bir eksiklik olmaz. Kök hücre kendini yenileyen hücreler olup, vücudumuzda tekrar tekrar üretilir. Öyle ki, başka bir hasta ile uyumlu olduğunuzda dilerseniz tekrar tekrar da kök hücre verebiliyorsunuz.

İlk adım olarak, bir Kızılay Merkezi’ne gidip, kök hücre bağışçı bağışçı adayı olmak istedigimizi söyler miyiz? Kızılay sadece aracı olup, herhangi bir hasta ile uyumlu oldugunuzda kök hücre bağışı hastaneye yapılır.

Bir hasta ile uyumlu olduğunuzda, bu süreçte, iş okul izinleriniz Sağlık Bakanlığı tarafından ayarlanır.

İletişim bilgilerinizde değişiklik olursa, bunu güncellemeniz gerekmekte; bir hasta ile uyumlu olduğunuzda sizle iletisime geçilebilmesi için.

Her hastalık ve kullanılan ilaçlar kök hücre bağışçı adayı olmaya engel değildir. Kan vermeye engel olan hastalıklar, kök hücre bağışına da engel diye bir şey yok. Farklılık gösterebilmektedir. Detay icin doktora, Kızılay’a basvurabilirsiniz.

Kök hücre bağışçı adayı olamıyorsak bile, detaylı bilgi edinip, çevremizi teşvik edebilir miyiz?

Yararlı bilginin zekatının onu daha çok insana yaymak olduguna inanıyoruz.

Sen varsan, hayat umut var… Dünyayı daha güzel, yaşanılır bir yere getirene ne mutlu…

O kahraman sen misin?

Yazıyı Brigitte Nicole’ya ait olduğu söylenen bir söz ile bitirmek istiyorum;

“Eğer başka birinin hayatını biraz daha yaşanır hale getirme gücünüz varsa bunu yapın. Dünyanın buna ihtiyacı var. “

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.