Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 21°C
Hafif Yağmurlu
Ankara
21°C
Hafif Yağmurlu
Paz 22°C
Pts 22°C
Sal 21°C
Çar 21°C

Kadınlar, asırlık dokuma kilim geleneğini yaşatmaya çalışıyor

BİNGÖL’ÜN SOLHAN İLÇESİNDE ASIRLAR ÖNCESİNDEN BU GÜNLERE BİRÇOK AİLENİN GEÇİM KAYNAĞI OLAN YÖRESEL KİLİM DOKUMACILIĞI, UNUTULMAYA YÜZ TUTMUŞ MESLEKLER GRUPLARINA GİRMEMESİ İÇİN YAŞATILMAYA ÇALIŞILIYOR.

31/05/2022 12:20
A+
A-

Bingöl’ün Solhan ilçesinde asırlar öncesinden bugünlere birçok ailenin geçim kaynağı olan yöresel kilim dokumacılığı, unutulmaya yüz tutmuş meslekler gruplarına girmemesi için yaşatılmaya çalışılıyor.

Geçmişte ilçenin en önemli geçim kaynaklarından olan halı ve kilim dokumacılığı birçok meslek grubu gibi teknolojinin gölgesinde kalırken, Solhan ilçesinde bu kültürel mirasın unutulmaması için İlçe Halk Eğitimi Merkezi (HEM) bünyesinde açılan kurslara eklendi. Kurum bünyesinde yıllarca usta öğreticilerin gayreti kursiyerlerin azmiyle yürütülen bu iki meslek grubundan halı dokumacılığı bir süre sonra yeni kursiyerlerin kursa katılmamasından dolayı kapanırken, kilim dokumacılığı için ise her yıl bir gayret ile yeni kursiyerlerin katılımı ile açılıyor. Teknolojinin getirdiği yenilik ve kolaylıklar karşısında Solhan’da halı dokumacılığın ardından kilim dokumacılığının da yok olmaması için İlçe HEM tarafından açılan kurslarda yaşatılmaya çalışılıyor.

Bir kilimin yapım aşaması kimi zaman bir yılı bulurken, alıcılar tarafından ilginin az olması nedeniyle el emeği ürünler kursiyerlerin emeğinin karşılanması için Solhan Kaymakamlığı, Solhan Belediyesi ve kurum tarafından bulunan alıcılar tarafından alınıyor. Kilim dokumacılığı kursuna ilginin gün geçtikçe azaldığını söyleyen İlçe HEM usta öğreticilerinden Hasret Yıldız, kurs için yaklaşık 1 ay hazırlık sürecinin olduğunu belirtti. Yıldız, “İlk başvurular yapıldıktan sonra 1 ay hazırlığını yapıyoruz. Kursiyer arama-taramasını yapıyoruz, kursiyerlerimizi hazırlıyoruz. Sınıfı hazırladıktan sonra başlıyoruz. İplerimiz hepsi yün, kök boya, el dokuması, kırkma ip ile başlıyoruz. Bunları yaptıktan sonra da Solhan Kaymakamlığı, belediye başkanı, farklı bulduğumuz alıcılar olsun, ürünlerimizi onlara veriyoruz. Onlardan gelen ücreti de kursiyerlerimize veriyoruz” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.