Dolar 32,5004
Euro 34,6901
Altın 2.496,45
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 17°C
Az Bulutlu
Ankara
17°C
Az Bulutlu
Paz 20°C
Pts 24°C
Sal 28°C
Çar 24°C

Erken teşhisle testis kanserinden kurtulmak mümkün

LİV HOSPİTAL GAZİANTEP ÜROLOJİ UZMANI OP. DR. KAZIM DOĞAN

Erken teşhisle testis kanserinden kurtulmak mümkün
13/04/2022 15:05
A+
A-

Liv Hospital Gaziantep Üroloji Uzmanı Op. Dr. Kazım Doğan 1-30 Nisan Testis Kanseri Farkındalık Ayı dolayısıyla testis kanseri hakkında bilgilendirmelerde bulundu.

Testis kanserinin tedavi edilebilirliğin yüksek olduğunu belirten Üroloji Uzmanı Op. Dr. Kazım Doğan, “Testis kanserinin erkeklerde görülme oranı 100 binde 2-3’dür. En sık 15-35 yaş aralığında görülmektedir. Testis kanserinde erken teşhis oldukça önemlidir Tedavisi erken dönemde cerrahi olarak testisin tamamı veya bazı olgularda sadece tümörün çıkarılması şeklinde olabilmektedir” dedi.

Op. Dr. Kazım Doğan, testis kanserinin tedavi edilebilirliğinin yüksek olduğunu söyleyerek testis kanserinde erken teşhisin öneminin altını çizdi.

“En sık 15-35 yaşlarında görülebilir”

Testis kanserinin tanı ve tedavi yöntemlerine dikkat çeken Op. Dr. Kazım Doğan, “Testis kanserinin erkeklerde görülme oranı 100 binde 2-3’dür. En sık 15-35 yaş aralığında görülmektedir. Genellikle testiste sert kitle fark edilerek doktora başvurulmaktadır. Tanısında el ile muayene, ultrasonografi ve kan tahlilleri kullanılmaktadır. Tedavisi erken dönemde cerrahi olarak testisin tamamı veya bazı olgularda sadece tümörün çıkarılması şeklinde olabilmektedir. Tedavide başarı oranları oldukça iyidir” şeklinde konuştu.

“Testis kanserinin risk faktörleri”

Testis kanserinin nedeninin kesin olarak bilinmediğini vurgulayan Op. Dr. Kazım Doğan, saptanan risk faktörlerini şöyle paylaştı:

‘’İnmemiş testis (kriptorşidizm), anormal testis gelişimi, orşit (testis iltihabı), karsinoma in situ, aile öyküsü, daha önce testis kanseri geçirmiş olmak ve HIV virüsünün önemli risk faktörleri arasındadır.”

“Kemoterapi doğurganlığı etkileyebilir”

Testis kanserinde testislerden birinin çıkarılmasının, hastanın üreme potansiyelini etkilemeyeceğini dile getiren Op. Dr. Kazım Doğan, ‘’Kemoterapi veya radyoterapi doğurganlığı önemli ölçüde etkileyebileceğinden, tedaviden önce seminal koruma yapılmalıdır. Sadece muayene ile testisteki kitle rahatlıkla fark edilebilmektedir. Bu yüzden tıpkı kadınların meme muayenesinde olduğu gibi ayda bir kez erkeklerin de kendi kendilerini muayene etmeleri önemlidir. Erken teşhisin hastalığın erken evrede saptanıp tedavi ve bakımının zamanında yapılmasını ve buna bağlı olarak da tedaviden daha iyi sonuçlar elde edilmesini sağlamaktadır” diye konuştu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.