Dolar 32,5960
Euro 34,8231
Altın 2.412,67
BİST 9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 29°C
Az Bulutlu
Ankara
29°C
Az Bulutlu
Çar 28°C
Per 23°C
Cum 25°C
Cts 25°C

ELAZIĞ – Ramazan Ayhan Türk Ekonomisinin Son Durumunu Değerlendirdi

ELAZIĞ – Ramazan Ayhan Türk Ekonomisinin Son Durumunu Değerlendirdi
21/12/2021 23:02
A+
A-

Ayhan: Amerikan Merkez Bankası Başkanı ve Ülke Düşmanları Ülkemiz Ekonomisini Yönlendiremez

Elazığlı İşadamı, Mühendis, Tek. Ziraat Danışmanı, Bitki Koruma, Besleme Uzmanı ve aynı zamanda Besi Çiftliği İşletmecisi olan Ramazan Ayhan Türk ekonomisinin son durumunu değerlendirdi. Ayhan konu ile ilgili olarak, “Faizi düşürüp, üretimi arttırıp kur avantajı sayesinde ihracatı arttırmak gibi bir politika uygulanıyor. İhracat artarsa cari açığın kapatılması umuluyor” dedi.

Türk ekonomisinin son durumunu değerlendiren Ramazan Ayhan, ”Yeni olan bu ekonomi modeli aslında birçok gelişmiş ülkelerde kullanılan bir modeldir. Özellikle ekonomi durgun olduğu zaman faizi düşürmek çok bilinen bir yöntemdir. Tabi ki bu modelde uygulama açısından sıkıntılarımız vardır. Mevcut iklimde olağan ekonomik hayat birden zorlaşmıştır. Bloktaki birikimlerin değer kaybı kaygısıyla dolara dönüştürülme çabası bugünkü tablonun ana gerekçesidir” dedi.

Uygulanan bu ekonomik modelin ihracatın önünü açması, cari açık vermeyen ülke ekonomisine katkıda bulunmasının olası bir durum olduğunun altını çizen Ayhan ” Hiç kimsenin aklına gelmiyor mu ki;  faizlerin düşmesi, reel sektörlerdeki mevduatı yatırımlara dönüştürecek. Yapılan düzenlemelerle Üretimi arttırıp, kur avantajı sayesinde ihracatı arttırarak, cari açığı kapatıp, dövizi düşürmek istiyorlar. Gayrisafi milli hasılayı yükseltmek istiyorlar. Oluşacak olan mali durum, İthalatı yavaşlatacak ve zamanla talep iç sektöre dönecektir” diye konuştu.

Bu bağlamda ithalatın zorlaştırılmasının yanında üretimin de teşvik edilmesi gerektiğini belirten Ayhan ; “Bu kapsamda, yem gibi çözüm bekleyen sorunları çözersek üretim devam edecektir. Üretilen süt ve et mamullerinin İhraç yolları araştırılmalı ve yeni ticari kanallar açılmalıdır. Devlet bu şekil bir ekonomik kararlar aldıysa, sektör temsilcilerinin de bu hususa destek vermesi gerekmektedir. Karar vericiler bu aşamada çok değerlidir. Bu nedenle “Liyakat sahibi Siyasetçi ve Bürokratlar” ile çalışılmalıdır. Amerikan Merkez Bankası başkanı ve ülke düşmanları ülkemiz ekonomisini yönlendiremez. Devlet Bankalarından kredi alıp dövize yatıranlarla mücadele etmeliyiz. Stokçu, fahiş fiyatla satış yapanlarla mücadele etmeliyiz. Üretici mutlu olmalı ve bu model için mutlaka desteklenmelidir” ifadelerini kullandı.

ETİKETLER: , , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.