Dolar 32,3660
Euro 34,9560
Altın 2.325,42
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 23°C
Az Bulutlu
Ankara
23°C
Az Bulutlu
Cts 24°C
Paz 24°C
Pts 26°C
Sal 21°C

Doğunun çocukları güneşin dansını Zerzavan’dan izledi

BİRÇOK YERDE OLDUĞU GİBİ GÜNEŞ VE AY TUTULARAK DANS ETTİ, DOĞUNUN ÇOCUKLARI TARİHİ ZERZAVAN KALESİNDE İZLEDİ.

25/10/2022 16:50
A+
A-

Birçok yerde olduğu gibi Diyarbakır’da parçalı güneş ve ay tutuldu, doğunun çocukları o anları tarihi Zerzevan Kalesinde izledi.

2022’nin tek güneş tutulması başladı. Türkiye’den de gözlemlenebilen ‘parçalı tutulma’, 12.40 – 15.05 saatlerinde meydana gelerek 13.50’de zirve seviyesine ulaştı. Tüm ülkede olduğu gibi Diyarbakır’da da tutulmayı izlemek için doğunun çocukları gözlem evi olarak ta bilinen Çınar ilçesinde UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ndeki Roma İmparatorluğu’nun doğuda son garnizonu olan 3 bin yıllık Zerzevan Kalesi’nde güneş ve ayın tutulmasını izleyerek o anlar görüntülendi.

“3 bin yıl önce gökyüzü nasıl izlenildiyse hep beraber izleyeceğiz”

Tarihi Zerzavan Kalesinde gökyüzü izlenimlerinin olduğunu söyleyen Zerzevan Kalesi Kazı Başkanı Doç. Dr. Aytaç Çoşkun, 3 bin yıl önce gökyüzü nasıl izlenildiyse buradan da hep beraber izleyeceklerini kaydetti. Doç. Dr. Coşkun, “Zerzavan Kalesi son 2 yıldır gökyüzü şenliklerine ev sahipliği yapıyor. Binlerce kişi uluslararası şenlik ile gökyüzünü izledi. Bu tarihten gelen bir özellik, 3 bin yıldır bu kalenin olduğu biliniyor ve Mitras kutsal alanında da gökyüzü izlendiği biliyoruz. Özellikle Mitras mensupları çok iyi gökyüzü bilgisine sahip. Kutsal alanda bu bilgiye göre kurulmuş, buradan da gökyüzü gözlenmiş. Son yapılan çalışmalar bunun aslında tesadüf olmadığını gösteriyor. Türkiye’de gökyüzünün izlendiği en iyi 10 noktadan biri Zerzavan Kalesi olarak belirlendi. Bu günkü gök olayını seyreden öğrenci Muhammet Fatih Doğan, parçalı güneş tutulmasını izlemek için geldiğini, tutulmayı göreceği için sabırsızlandığını, ayın sağ çaprazdan gelmeye başladığını ve güzel bir olay olacağını kaydetti.

7. sınıf öğrencisi 12 yaşındaki Zehra Sıtıl ise, “Güneş tutulmasını gözlemlemek için geldim. 2 saat sürecek izliyoruz. Sınıf arkadaşlarımızla geldik güzel bir duygu, devamı gelsin” diye konuştu.

MOBİL REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.