Dolar 32,5004
Euro 34,6901
Altın 2.496,45
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 17°C
Az Bulutlu
Ankara
17°C
Az Bulutlu
Paz 19°C
Pts 24°C
Sal 28°C
Çar 24°C

DİYARBAKIR’da Boşanma İstatistikleri…

DİYARBAKIR BAROSU KADIN HAKLARI MERKEZİ YÖNETİM KURULU ÜYESİ AV. ROZERİN ARSLAN İÇTEN, “2021 YILI AÇISINDAN DEĞERLENDİRİRSEK ELİMİZDEKİ VERİLERE GÖRE ADLİ YARDIMA BAŞVURU YAPIP DA BAŞVURUSU KABUL OLAN 837 KİŞİ BULUNMAKTA VE BİR BOŞANMA DOSYASI ORTADA VARSA YÜZDE 90 DİYEBİLİRİM Kİ ŞİDDET VAR. KADINLARIN BOŞANMA İÇİN BAŞVURULARIN EN BÜYÜK SEBEBİ ŞİDDET. ŞİDDETİ DE ÖZELLİKLE SADECE DAHA DOĞRUSU FİZİKSEL ŞİDDET OLARAK DEĞERLENDİRMEMEK GEREKİR. FİZİKSEL ŞİDDET, PSİKOLOJİK EKONOMİK ŞİDDET. BUNLARIN HEPSİNİN BİRLEŞİMİ SONUCU BU VERİLER ORTAYA ÇIKMAKTADIR” DEDİ.

09/12/2021 11:45
A+
A-

Diyarbakır’da son 1 yıl içerisinde 837 kadın cinsel istismar ve şiddette maruz kaldığı için Diyarbakır Barosu Adli Yardım Bürosuna başvurdu. Başvuruların çoğunda fiziksel şiddet ön planda olurken, 200’e yakın dosyada ise cinsel istismar ve şiddet bulunduğu belirtildi.

Diyarbakır Barosu Kadın Hakları Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi Avukat Rozerin Arslan İçten, “2021 yılı açısından değerlendirirsek, elimizdeki verilere göre, adli yardıma başvuru yapıp da başvurusu kabul olan 837 kişi bulunmakta ve bir boşanma dosyası ortada varsa yüzde 90 diyebilirim ki şiddet var. Kadınların boşanma için başvuruların en büyük sebebi şiddet. Şiddeti de özellikle sadece fiziksel şiddet olarak değerlendirmemek gerekir. Fiziksel şiddet, psikolojik, ekonomik şiddet. Bunların hepsinin birleşimi sonucu bu veriler ortaya çıkmaktadır” dedi.

“Başvuran kadınları çoğuna hukuki ve psikolojik destek veriyoruz”

Adli yardım başvurusunda kadın hakları merkezine başvuran kadınların çoğunun fiziksel şiddette maruz kaldığı için avukat talebinde bulunduklarını belirten Avutan İçten, “2021 yılı içerisinde başvuran 837 dosyada avukat olarak 200’e yakın dosyayı, kadın hakları merkezi olarak takip ediyoruz. Diğer dosyalarda da şiddet var. Ancak toplum baskısının her ne kadar olsa da ‘eşim zarar görmesin’ düşüncesiyle, her şiddet soruşturma konusu olmuyor. Genelde şiddetlerimizin hepsinde zaten psikolojik şiddet var. Bunun dışında 50 kişinin dosyasında cinsel saldırı bulunmakta. Fiziksel şiddet ise yaklaşık dosyalarımızın tümünde bulunmakta ve cinsel saldırı, şiddet, bize başvuru yapılmış tüm dosyalarda bulunmaktadır. Bize öncelikle yazılı olarak başvuru geldiğinde aileyle görüşüyoruz ya da kişinin kendisiyle görüşüyoruz. Artık kime ulaşabiliyorsak, ne kadar destek sunabiliyorsak, hepsiyle görüşmeye çalışıyoruz. Görüştükten sonra artık dosyamıza soruşturmaysa soruşturma, dosya kovuşturmaysa kovuşturma, dosyamıza vekaletimizi sunuyoruz. Vekalet sunmadan önce tabii ki katılma talebinde de bulunuyoruz. Kadın hakları merkezi olarak dosyayı takip ettiğimizi özellikle söylüyoruz. Bu katılma taleplerimiz bazen kabul oluyor, bazen ret oluyor. Kabul ve ret oranına göre vekaletimizi dosyamıza sunuyoruz. Bu aşamadan sonra artık ne yapılması gerekiyorsa hukuki ve psikolojik olarak her konuda destek vermeye çalışıyoruz” diye konuştu.

Öte yandan Diyarbakır Barosu Adli Yardım Bürosu verilerine göre, 2019 yılında kendilerine başvuran bin 716, 2020 yılında bin 537 ve 2021 yılında ise bin 635 kadının adli yardım için başvuruda bulunduğu, bu kadınlardan 3 bin 737’sine destek verildiği öğrenildi.

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.