Dolar 32,5653
Euro 34,8785
Altın 2.438,13
BİST 9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 29°C
Az Bulutlu
Ankara
29°C
Az Bulutlu
Çar 28°C
Per 24°C
Cum 25°C
Cts 25°C

Dekan Erdem: “Akif, toplumu yönlendiren bir aydındır”

DEKAN ERDEM: “AKİF, TOPLUMU YÖNLENDİREN BİR AYDINDIR”

17/03/2022 15:20
A+
A-

Malatya İnönü Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İlhan Erdem, konferansta yaptığı konuşmada, “Mehmet Akif dertli bir insandır. Toplumdan yana, vatanından yana, devletinden yana dertli bir insandır. Akif, toplumu yönlendiren bir aydındır” dedi.

İnönü Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İlhan Erdem’in konuşmacı olarak katıldığı “Mehmet Akif’te Toplumsal Duyarlılık” konulu konferans düzenlendi. Konferansa, İnönü Üniversitesi Türkçe Topluluğu ile Temel Eğitim Topluluğu üyeleri ve öğrenciler katıldı. Katılımcılara öncelikle Mehmet Akif Ersoy’un hayatını anlatan Prof. Dr. İlhan Erdem, Mehmet Akif’in toplumsal duyarlılığından söz ederek, “Mehmet Akif, Anadolu insanını bizatihi sahada yaşayarak, onlarla iletişim kurarak, onların içerisine girerek tanıyan birisi. O yüzden gözlemleri çok önemli bence. Mehmet Akif dertli bir insandır. Toplumdan yana, vatanından yana, devletinden yana dertli bir insandır. Bir vatan evladı olarak Mehmet Akif, Kurtuluş Savaşı’nın hep ön saflarında bulunmuştur. Bazen Sırat-ı Müstakim ve Sebilürreşat dergilerinde bir yazar, bazen camilerde bir vaiz, bazen İstanbul’dan Ankara’ya Kurtuluş Savaşı’na katılımı sağlayan bir nefer, bazen de toplumu yönlendiren bir aydındır” ifadelerini kullandı.

Erdem, Mehmet Akif’in toplumun her kesiminin derdiyle dertlendiğine değinerek,

“Kenar mahalle insanları, esnaf, meyhaneci, kahvehanedekiler, aile geçimsizliği yaşayanlar, mezarlıklardakiler, çocuklar, ihtiyarlar, kadınlarını döven kocalar, evliyken yeniden evlenmeye kalkan kocalar, mahalle imamı hep onun şiirlerinin kahramanlarıdır” şeklinde konuştu.

Konuşmasında Mehmet Akif’in sözlerinden ve şiirlerinden örnekler veren Erdem,

“Doğallık ve samimiyetle İstiklal Marşı’nı bizler için hakikaten ebedi hale dönüştürmüştür. ‘Arkadaş, korkma, çatma’ gibi ifadelerle sanki arkadaşına dostuna hitap ediyormuş gibi samimiyetin izlerini vermektedir” şeklinde konuşmasını sonlandırdı.

Konferans, soru, cevap bölümünün ardından son buldu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.