Dolar 32,5179
Euro 34,5717
Altın 2.491,21
BİST 9.548,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 26°C
Az Bulutlu
Ankara
26°C
Az Bulutlu
Çar 24°C
Per 21°C
Cum 18°C
Cts 17°C

Çölün ortasında Karadeniz’i aratmayan görüntü

SUR İLÇESİNE BAĞLI KAYAYOLU KÖYÜNDE ÇİFTÇİ KEMAL AYDIN, DAHA ÖNCE BUĞDAY, ARPA, MERCİMEK GİBİ GIDALARIN EKİLDİĞİ ALANA SADECE SULAMA İÇİN 30 MİLYON YATIRIM YAPARAK PAMUK EKTİ.

03/08/2022 11:50
A+
A-

Diyarbakır’ın Sur ilçesine bağlı Kayayolu köyünde üreticiler, 30 milyon liralık yatırım yapılarak ekilen pamuktan yüksek verim bekliyor.

Sur ilçesine bağlı Kayayolu köyünde çiftçi Kemal Aydın, daha önce buğday, arpa, mercimek gibi gıdaların ekildiği alana sadece sulama için 30 milyon yatırım yaparak pamuk ekti. Çölün ortasında adeta Karadeniz’in yemyeşil alanlarını andıran pamuk tarlasında şimdiye kadar hizmettin iyi gittiği ve hasat zamanına kadar yüksek rekolte beklendiği belirtildi.

Çiftçi Kemal Aydın, Kayayolu köyünde arazi kiralayıp 5 bin dönüme pamuk ektiklerini söyledi. Hepsini damlama sistemiyle suladıklarını aktaran çiftçi Aydın, “Biz bu işi artık yapamayacak duruma gelmiştik. Sürdürülebilir tarım için damlamaya olmazsa olmaz diye baktık. Günde 900 dönüm araziyi az bir suyla sulayabiliyoruz. Düşük bir enerji, az gübreleme ile bu işi bugüne kadar getirdik. Şu ana kadar pamuğun durumu da iyi. Yüksek verimi düşük maliyetle damlama yaparak bu işi sürdürebilir diye düşündük. 5 bin dönüm pamuk, 3 bin dönüme yakında mısır arazimiz var. Onu vahşi sulama ile suluyoruz. Rekolte olarak şu an gidişat iyi, zararı yok. Hava şartları da iyi. Hala besleme yapıyoruz” dedi.

“Son 4-5 senedir çiftçimiz alışta iyi ürün alabiliyor”

Daha önceleri bulunan arazide mercimek, buğday, arpa kuru tarım yapıldığını ifade eden Aydın, “Buraya suluyu ilk biz yaptık. Şu ana kadar 30 milyon sulama sistemine yatırım yaptık. Daha maliyet var. Son güne kadar da masraf olacak. Sezon sonunda elektrik faturaları var. İşçilik ücretleri var. Sezon sonunda maliyetler net çıkar. Hayat risk. Risk deyip çalışmayız. Bizim işimiz bu, çiftçilikten geliyoruz. Üretimde son 4-5 senedir çiftçimiz alışta iyi ürün alabiliyoruz. Bismil-Diyarbakır arası arazi geniştir. Bu sistemlerle artık sulanabilecek. Çünkü elektrik pahalı. Büyük bir araziyi nasıl ekerim deyip damlama ve yağmurlama ile. Başka çare yok. Batman’da, Silvan’da ta fakülteye kadar yol boyunca 6-7 gölet var. Bu göletler normalde Malabadi Barajından beslenecek. 3 milyon döneme yakın arazi bu proje ile sulanacak. Ama bu projeler hep yarım kalmış. Bu göletler bitti ama yıllardır faaliyete girmediler. Bu göletten faydalanmak istedik, kendi imkanımızla sulama sistemini kurduk. Şu anda o sudan faydalanıyoruz. Bu Silvan Barajı inşallah en yakın zamanda faaliyete girer. Biz de bu maliyetlerden kurtuluruz” şeklinde konuştu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.