Dolar 32,5921
Euro 34,8652
Altın 2.502,81
BİST 9.684,43
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 19°C
Hafif Yağmurlu
Ankara
19°C
Hafif Yağmurlu
Cts 18°C
Paz 20°C
Pts 25°C
Sal 28°C

Büyükşehir, 0-3 yaş çocukların bedensel ve zihinsel sağlığını “Gaziantep 95” ile güçlendiriyor

GAZİANTEP BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ (GBB), ERKEN ÇOCUKLUK DÖNEMİ İHTİYAÇLARINI DİKKATE ALARAK 0-3 YAŞ ARALIĞINDAKİ BEBEKLER İÇİN YENİ OYUN PARKLARI OLUŞTURUYOR. BEBEK YAŞTAN İTİBAREN ÇOCUKLAR BU PARKLAR ARACILIĞIYLA HEM SOSYALLEŞİYOR HEM DE ZİHİNSEL VE BEDENSEL SAĞLIĞINI GÜÇLENDİREBİLİYOR.

02/06/2022 16:40
A+
A-

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi (GBB), erken çocukluk dönemi ihtiyaçlarını dikkate alarak 0-3 yaş aralığındaki bebekler için yeni oyun parkları oluşturuyor. Bebek yaştan itibaren çocuklar bu parklar aracılığıyla hem sosyalleşiyor hem de zihinsel ve bedensel sağlığını güçlendirebiliyor.

Hollanda’da Bernard Van Leer Vakfı’nın 95 cm’den kente bakış anlayışından yola çıkarak “Kent95” adı altında başlattığı küresel programdan ilham alan Büyükşehir Belediyesi, Botanik Bahçesi Sezai Karakoç Edebiyat Parkı ve Celal Doğan Parkı’nda 0-3 yaş için “Gaziantep95” oyun alanlarını dizayn etti.

Dünya Sağlık Örgütü, hayata geçirilen bu alanlardan faydalanabilecek üst sınırı 3 yaşında sağlıklı bir çocuğun boyu olarak kararlaştırdığı 95 cm seviyesi olarak öneriyor. Büyükşehir Belediyesi tarafından hizmete açılan bu parklar, doğumdan itibaren insan beyninin en hızlı gelişim gösterdiği dönem olan 3 yaş aralığındaki çocukların, gelişimleri için yalnız başına denediği fiziksel aktiviteleri güçlü bir şekilde destekliyor.

0-3 yaş gurubu bu alanlarında taklit yoluyla yeni davranışlar keşfedecek

Parklarda 0-3 yaşın gelişimi için planlanmış alanlar ve ebeveyn veya çocuğun bakımını yapan kişilerin ihtiyaçlarını karşılayan pek çok detay bulunuyor. Farklı bölümlerde dinlenme, eğlenme, yuvarlanma, geçme, sıralama, tırmanma, zıplama, denge, sallanma, tutunma, gibi faaliyetlere zemin hazırlanıyor. Ayrıca gölgelik ve oturma alanları sayesinde bebekler ve bakım verenler de bu parklarda sosyalleşebiliyor. Büyükşehir, 0-3 yaşın birbirini taklit etme yoluyla yeni davranışlar sergilemesine ön ayak olan bu parkların yenisini ise Gastronomi Parkı’na da planladı. Belediye, yeni ve eski tüm parklara park95’ler kazandırmayı planlıyor.

0-3 yaş için yapılan Gaziantep 95 alanları hakkında konuşan Kent Estetiği ve Yeşil Alanlar Daire Başkanlığı Botanik Bahçesi Müdürü Banu Gökçek, Bernard Van Leer Vakfı’nın 0-3 yaş için hazırladığı ‘Kent95’ programının 2019 yılında kendilerine ilham kaynağı olduğunu belirterek, “Kent95 küresel bir program. 0-3 yaşta ilk bin gününde dışarı çıkamadıklarını bizim de parklarımızın 6 yaş ve üzerine uygun olduğunu ve 0-3 yaş grubuna çok az yer verdiğimizi gördük. 0-3 yaşa özgü alanlar oluşturmadığımızı fark ettik. Bu programın kentteki eksikliğini gözlemleyerek hızlı bir şekilde parklarımızı kurguladık.” dedi.

“Saha incelemeleri, alanında uzman pedagog ve peyzaj mimarları ile yapıldı”

Botanik Bahçesi, Sezai Karakoç Edebiyat Parkı ve Celal Doğan Parkı’nda 0-3 yaş oyun parklarının tasarlandığına dikkati çeken Gökçek, “Saha incelemelerimiz pedagog ve peyzaj mimarları ile yapıldı. Bundan sonra yapılacak her parkın bir bölümünde de 0-3 yaş için dizayn edilecek bu alanlara öncelik vermeye çalışacağız. Bu alanlar sayesinde kamusal yeşil alanlarda 0-3 yaş, beyinsel ve fiziksel açıdan kendilerini iyileştirme, geliştirme şansına erişecek.” diye konuştu.

GBB Kent Estetiği ve Yeşil Alanlar Daire Başkanlığı tarafından il genelinde parklar içerisinde kurulan Gaziantep 95 alanlarında 1. Bebek Şenliği yapılacak. Gaziantep nüfusuna kayıtlı 160 bine yakın 0-3 yaş grubu birey bulunuyor. Şenlikle ebeveynler haberdar edilerek oluşturulan alanlardan geniş kitlelerin faydalanması sağlanacak. Ayrıca şenlikte alanında uzman isimlerin katılımıyla sohbetler, oyun ve hikâye atölyeleri de bulunacak.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.