Dolar 32,3237
Euro 35,0903
Altın 2.300,90
BİST 9.075,66
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 21°C
Az Bulutlu
Ankara
21°C
Az Bulutlu
Cum 23°C
Cts 24°C
Paz 24°C
Pts 25°C

BM Türkiye Mukim Koordinatörü ile ILO Türkiye Direktörü’nden çocuk işçiliğini sona erdirme çağrısı:

ANKARA (AA) – ÖZCAN YILDIRIM – Birleşmiş Milletler (BM) Türkiye Mukim Koordinatörü Alvaro Rodriguez ve Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) Türkiye …

BM Türkiye Mukim Koordinatörü ile ILO Türkiye Direktörü’nden çocuk işçiliğini sona erdirme çağrısı:
REKLAM ALANI
12/03/2021 10:12
A+
A-

ANKARA (AA) – ÖZCAN YILDIRIM – Birleşmiş Milletler (BM) Türkiye Mukim Koordinatörü Alvaro Rodriguez ve Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) Türkiye Direktörü Numan Özcan, çocuk işçiliğinin sona erdirilmesi için eylem çağrısında bulundu.

Rodriguez ve Özcan'ın ortak açıklamasında, BM Genel Kurulu'nun 28 Temmuz 2019'da aldığı kararla 2021'in “Çocuk İşçiliğinin Sona Erdirilmesi Uluslararası Yılı” ilan edildiği anımsatıldı.

BM'ye üye ülkelerce oy birliğiyle alınan bu kararın, “çocuk işçiliğinin en kötü biçimlerinin ortadan kaldırılmasını sağlamak için etkili acil önlemler alma ve 2025'e kadar her türlü çocuk işçiliğine son verme” taahhüdünü ortaya koyduğu belirtilen ortak açıklamada şunlar kaydedildi:

“ILO ve tüm üye devletleri, BM sistemindeki tüm kuruluşlar, uluslararası ve bölgesel kuruluşlar, tüm sivil toplum, özel sektör temsilcileri, bireyler ve diğer tüm paydaşlar, bu uluslararası yıl boyunca, çocuk işçiliğinin sona erdirilmesinin önemi hakkında farkındalığı artırmaya yönelik faaliyetler yürütecek, bu yöndeki çabalarını ve iyi uygulamalarını paylaşacak. BM Çocuk Hakları Sözleşmesi (ÇHS), ILO 182 sayılı En Kötü Biçimlerdeki Çocuk İşçiliğinin Yasaklanması ve Ortadan Kaldırılmasına İlişkin Acil Eylem Sözleşmesi ve ILO 138 sayılı Asgari Yaş Sözleşmesi, her çocuğa, ekonomik sömürüye, eğitiminin aksamasına veya sağlığına zarar veren her türlü işten korunma hakkını tanıyor.”

– Çocuklar okulu bırakma tehlikesiyle karşı karşıya

Ortak açıklamada, son yıllarda yasama ve uygulamayla da desteklenen yoğun savunuculuk ve ulusal seferberlikler sayesinde çocuk işçiliğiyle mücadelede büyük ilerleme kaydedildiği vurgulanarak, “2000 ila 2016 arasında dünyada çocuk işçiliği yaklaşık yüzde 40 azaltıldı. Yine de günümüzde 152 milyon kadar çocuk hala çalışmakta ve onların 72 milyonu da tehlikeli işlerde çalışıyor.” bilgisi paylaşıldı.

Rodriguez ve Özcan, açıklamada, Kovid-19 salgınının çocuk işçiliğiyle mücadelede son 20 yılda kaydedilen önemli ilerlemeyi tersine çevirme riski barındırdığına işaret ederek şu uyarılarda bulundu:

“Küresel salgın, ekonomik güvencesizliği artırdı, tedarik zincirlerini büyük çapta altüst etti ve üretimi durdurdu. Bunların ve diğer faktörlerin hane gelirlerinde kayba yol açtığı bir zamanda, çocukların aileye katkıda bulunmasına yönelik beklentiler yoğunlaşabilir. Daha çok sayıda çocuk tehlikeli işlere sürüklenebilir. Halen çalışmakta olan çocuklar ise daha zor koşullarda ve daha uzun saatler boyunca çalışma riskiyle karşı karşıya kalabilir. Aile içinde toplumsal cinsiyet eşitsizliği daha da şiddetlenebilir, kız çocuklarının ilave ev işleri yapmaları beklenebilir. Okullar geçici olarak kapalı kaldıkça, hanelerin çocukların zamanını kullanmak için yeni yollar aramaları, bu eğilimleri daha da kötüye götürebilir. Küçük yaşta çalışmak zorunda kalmanın çocuk üzerindeki etkisi yıkıcı ve uzun süreli olabilir: Çocuklar, eğitimini bırakma, temel sağlık bakımından yoksun olma, tehlikeli uygulamalara maruz kalma tehlikesiyle karşı karşıyadır.”

– Çocuk işçiliğine karşı herkes fark yaratabilir

BM Türkiye ülke ekibinin çocuk işçiliğini sona erdirmek için hükümet ile iş birliği içerisinde olduğunun vurgulandığı açıklamada şu mesaj da verildi:

“BM Türkiye Mukim Koordinatörü ve ILO Türkiye Direktörü olarak bizler, tüm paydaşlara çocuk işçiliğinin sona erdirilmesine katkıda bulunmak üzere, 2021 yılı içinde tamamlanabilecek belirli bir eylemi seçmeleri çağrısı yapıyoruz. Herkes fark yaratabilir. Ulusal ve yerel yönetim kurumları, çocuk işçiliğiyle mücadeleye ilişkin ulusal mevzuata eksiksiz uyulmasını sağlayacak önlemler alabilirler. İşverenler ve işletmeler, çocuk haklarını güvence altına alan iş ilkeleri benimseyebilirler, tedarik zincirlerinin çocuk işçiliğinden arınmasını taahhüt edebilirler. Bireyler ise bilinçli tüketimi seçebilir ve hükümet eylemlerinin hızlandırılmasını talep edebilirler. Bireyler ve kurumlar hep birlikte çalışarak Çocuk İşçiliğinin Sona Erdirilmesi Uluslararası Yılı ilan edilen 2021'i çocuklar için sürdürülebilir bir küresel harekete dönüştürme gücüne sahibiz. Gün harekete geçme, ilham verme ve çağrımızı yayma günü. Çocuk işçiliğini sona erdirme hedefimize erişebiliriz. Haydi, hep beraber harekete geçelim. Herkesi, #EndChildLabour2021 etiketiyle sosyal medyada çocuk işçiliğini sona erdirmeye yönelik taahhüdünü ilan etmeye çağırıyoruz. https://endchildlabour2021.org/take-action/stakeholders/ adresinden taahhütte bulunmak için son gün 30 Mart 2021.”

REKLAM ALANI
ETİKETLER: , , , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.