Categories: GENEL

Başkent’in UNESCO Dünya Mirası alanları kitap oldu

Başkent’in UNESCO Dünya Mirası alanları kitap oldu

ANKARA – BHA

Ankara Büyükşehir Belediyesi, Başkentin turizm potansiyeline sahip alanlarını ve tarihi yapılarını günyüzüne çıkarmak için çalışmalarını aralıksız sürdürüyor.

Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Başkanlığı, Başkentlin UNECO Dünya Miras Listesi’nde yer alan ya da alması gereken yapı ve alanlarına dikkat çekmek için “Ankara’nın Dünya Mirası: UNESCO Dünya Miras Alanları/World Heritage of Ankara: UNESCO World Heritage Sites” adlı kitabı hazırladı. Cumhuriyetin ve Ankara’nın başkent oluşunun 100’üncü yılı onuruna alanında uzman akademisyenlerle birlikte hazırlanan kitaba, Ankara Büyükşehir Belediyesinin resmi internet sitesi www.ankara.bel.tr ile https://s.ankara.bel.tr/files/2023/10/31/e311a9ad9d326511bae4c0bac43b5624.pdf adresinden ulaşılabiliyor.

Mansur Yavaş ve akademisyenler alanları anlattı

Başkentin UNESCO Dünya Geçici Miras Listesi’nde yer alan değerlerinin daha geniş kitlelere tanıtılması amacıyla çalışmalarını sürdüren Ankara Büyükşehir Belediyesi UNESCO Komisyonu şimdi de yeni kitaplarını yayınladı.

Kitapta; Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Başkanı Öcal Oğuz, Ankara Büyükşehir Belediyesi UNESCO Komisyonu adına Müge Cengizkan ile uzman ve akademisyenler Elvan Altan, Ela Alanyalı Aral, Ömür Bakırer, Tolga Bozkurt, Kadim Koç, Özgün Özçakır ve Işılay Tiarnagh Sheridan’ın her bir alanın önem ve değerlerini vurguladığı yazılar yer alıyor.

Başkent’ten iki alan UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde

UNESCO Dünya Miras Komitesi’nin Eylül 2023 tarihindeki toplantısında alınan kararla,  Geçici Liste’de yer alan Ankara’dan 2 alan UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girmeye hak kazandı.

Antik Frigya’nın kültürel ve siyasi başkenti olan “Gordion” ilk olarak listeye girerken Anadolu’nun Ortaçağ Dönemi ahşap hipostil camileri içinde yer alan ve Ankara Kalesi’nin incelikli ahşap çatkı cami mimarlığına örnek oluşturan “Arslanhane Cami” de ikinci alan olarak listeye girmeye hak kazandı.

Ankara’nın Geçici Listesi’nde ise 3 kültürel ve doğa mirası alanı bulunuyor. Eşsiz bir doğal peyzaj alanı “Tuz Gölü Özel Doğa Koruma Alanı”; inancın mimari kanıtı olarak yaşayan “Hacı Bayram Cami ve Çevresi”, Osmanlı’nın iyi korunmuş tarihi İpekyolu yerleşimi “Beypazarı” listede yer alıyor.

Atatürk Bulvarı’na yer verildi

Başkentin turizm potansiyeline sahip alanların tanıtıldığı Ankara’nın Dünya Mirası Kitabı’nda, Cumhuriyetin modern kentsel ve mimari mirası olan Atatürk Bulvarı’na yer verildi.

Sanatseverler, Bilkent Üniversitesi İletişim ve Tasarım Bölümü ve Ankara Uluslararası Film Festivali ekibiyle 2022 yılında yürütülen proje ve filmler hakkında detaylı bilgiye kitapta yer alan karekod kısmından ulaşabilecek.

 

 

SancakHaber

Recent Posts

Sağlık Turizmi Çeşitleri Nelerdir?

Sağlık Turizmi Çeşitleri Nelerdir?   Sağlık turizmi, bireylerin tedavi veya sağlık hizmeti almak amacıyla farklı…

2 gün ago

Saç Dökülmesi Hangi Vitamin Eksikliği Kaynaklanır?

Saç Dökülmesi Hangi Vitamin Eksikliği Kaynaklanır? Saç sağlığı hem estetik hem de fiziksel sağlık açısından…

2 gün ago

Yazarımız Hülya Yılmaz sizler için yazdı “Porsiyon Osman”

PORSİYON OSMAN Kıymetli okuyucularım bundan böyle bu değerli köşede sizlere ülkemizin ticaretinin temel unsurlarından ve…

4 gün ago

YÖK Başkanı Özvar, milli sporcularla birlikte “Spor Dostu Kampüs” projesini tanıttı

YÖK Başkanı Özvar, Ondokuz Mayıs Üniversitesinde (OMÜ) düzenlenen etkinlikte, YÖK’ün “Spor Dostu Kampüs” projesinin tanıtımını,…

4 gün ago

Antalya’ya yerleşen Rusya ve Ukraynalılar memleketlerine dönüş yapıyor

Antalya’ya yerleşen Rusya ve Ukraynalılar memleketlerine dönüş yapıyor Tüm dünyada yaşanan ekonomik kriz, Antalya’da yaşayan…

4 gün ago

ilk paket değil son paket de olmayacak

Şimşek: ilk paket değil son paket de olmayacak Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde düzenlenen Kamuda Tasarruf ve Verimlilik…

5 gün ago