Dolar 32,2144
Euro 34,7808
Altın 2.427,28
BİST 10.222,87
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 14°C
Az Bulutlu
Ankara
14°C
Az Bulutlu
Sal 18°C
Çar 17°C
Per 18°C
Cum 23°C

Malatya’da üretip dünyanın dört bir yanına gönderiyorlar

MALATYA’NIN YEŞİLYURT İLÇESİNDE DOĞAL YOLLARLA ÜRETİLEN HORUM DUTU PEKMEZİ YOĞUN İLGİ GÖRÜYOR. EVLERİNİN TERAS BÖLÜMÜNÜ İMALATHANEYE ÇEVİREN RAMAZAN YAMAN VE EŞİ TARAFINDAN ÜRETİLEN PEKMEZLER DÜNYANIN DÖRT BİRYANINA GÖNDERİLİYOR.

25/07/2022 11:10
A+
A-

Malatya’nın Yeşilyurt ilçesinde doğal yollarla üretilen horum dutu pekmezi yoğun ilgi görüyor. Evlerinin teras bölümünü imalathaneye çeviren üreticiler, ürettikleri pekmezleri dünyanın dört biryanına gönderiyor.

Yeşilyurt İlçesi Yakınca Mahallesi’nde yaşayan Ramazan Yaman 5 yıl önce eşi Gülşen Balın Yaman’ın da destekleri ile evde horum dutu pekmezi üretimine başladı. Tamamen doğal yollarla üretilen pekmezlere büyük ilgi olduğunu gören Yaman ve eşi, bunun üzerine evlerinin teras bölümünü imalathaneye çevirerek üretim kapasitesini arttırma yoluna giderken, üretilen pekmezlerin kilogramı ise 150 ile 180 TL arasında satışa sunuluyor.

“Siparişlere yetişemiyoruz”

Altı kilogram horum dutundan bir kilogram pekmez elde ettiklerini kaydederek siparişlere yetişemediklerini aktaran Ramazan Yaman, ”Malatya’da horum dutu, genel olarak Rum dutu da denen meyveden eşimle birlikte yaklaşık 5 yıldır ev ortamında pekmez üretimi yaparak taleplere göre yurtiçi ve yurtdışına gönderiyoruz. Geri dönüşler çok güzel, taleplere yetişemiyoruz” dedi.

“İki ayda beş kez mahsul alıyoruz”

Özellikle kemoterapi gören kanser hastalarının yoğun ilgisi ile karşılaştıkları ifade eden Yaman, ”20’ye yakın ağacımız var. Ton bazında 2 ton kadar ürün elde ediyoruz. Taleplere yetişemediğimiz için köylerde de alım yapıyoruz. Yılın iki ayında beş kez mahsul alıyoruz. Çırpılmıyor, elle toplanıyor biraz zahmetli bir iş. Bu yüzden fiyatı da biraz yüksek oluyor“ diye konuştu

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.