Dolar 32,3271
Euro 35,0710
Altın 2.294,30
BİST 8.991,83
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 20°C
Az Bulutlu
Ankara
20°C
Az Bulutlu
Cum 23°C
Cts 23°C
Paz 24°C
Pts 25°C

15 Eylül dünya lenfoma farkındalık günü

SANKO ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ İÇ HASTALIKLARI ANA BİLİM DALI BAŞKANI HEMATOLOJİ BÖLÜMÜNDEN PROF. DR. MEHMET YILMAZ, LENFOMANIN (LENF KANSERİ), VÜCUDUN VİRÜS VE BAKTERİLERE KARŞI SAVUNMA SİSTEMİNİ OLUŞTURAN LENFOSİTLERİN KONTROLSÜZ ÇOĞALMASI SONUCU OLUŞTUĞUNU SÖYLEDİ.

15 Eylül dünya lenfoma farkındalık günü
REKLAM ALANI
13/09/2022 12:35
A+
A-

SANKO Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Hematoloji Bölümünden Prof. Dr. Mehmet Yılmaz, lenfomanın (lenf kanseri), vücudun virüs ve bakterilere karşı savunma sistemini oluşturan lenfositlerin kontrolsüz çoğalması sonucu oluştuğunu söyledi.

15 Eylül Dünya Lenfoma Farkındalık Günü dolayısıyla bir açıklama yapan Prof. Dr. Yılmaz, vücuttaki en önemli savunma mekanizmalarından birinin, lenf bezleri olduğunu belirtti.

Prof. Dr. Yılmaz, erkeklere oranla kadınlarda daha sık ortaya çıkan lenfomaya en sık genç erişkinlerde karşılaşıldığını ve özellikle çocukluk çağında en çok görülen kanserlerden olduğunu anımsattı.

Lenfomanın belirtileri nelerdir

Lenfomanın pek çok belirtisi olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Yılmaz, “Lenf bezlerinde geçmeyen ve büyümeye devam eden şişlikler. Özellikle boyun, koltuk altı ve kasık bölgesinde herhangi bir enfeksiyon durumu olmaksızın oluşan ve büyümeye devam eden, genelde ağrısız seyreden şişlikler. İstem dışı ve hızla kilo verilmesi. 6 ay gibi bir sürede rejim gibi bir uygulama olmadan kişinin normal kilosunun yaklaşık yüzde 10’unu kaybetmesi. Sıcak günlerde geceleri terlemek doğaldır ancak lenfomanın belirtileri arasında yer alan gece terlemesinde kişi pijamalarını ve hatta yatak çarşaflarını bile değiştirme ihtiyacı duyar. Kişinin kendini sürekli ve yoğun bir şekilde yorgun hissetmesi. Bunların yanında nefes almada zorlanma, öksürük ve deride kaşıntı.”

Lenfomanın tipleri

Lenfomanın birçok alt tipe ayrılmasına karşın, en temel iki tipi olduğunu belirten Prof. Dr. Yılmaz, “Lenfomanın, Hodgkin ve Hodgkin Dışı Lenfoma olmak üzere iki alt tipi vardır. Hodgkin Lenfoma bağışıklık sistemi içerisindeki lenfositlerin hastalanmasıdır” ifadelerini kullandı.

Lenfositlerin vücudun belirli bölgelerinde bulunan bir bağışıklık sistemi olduğunu ifade eden Prof. Dr. Yılmaz, “Lenfosit bağışıklık sistemi, bademciklerimiz, tonsil dediğimiz göğüs boşluğu, timüs dediğimiz lenf düğmeleri, koltuk altımızda, çene altımızda, kasık bölgelerimizde dizimizin arkasında, dirseğin hemen yanında vücudumuzun her bölgesini mikroplardan koruyan nöbetçi kapılardır. Kısacası bunlar lenfoma bağışıklık sisteminin elemanlarıdır.”

Tedavisi

Lenfomanın vücudun belirli yerlerinde ciddi sıkıntılara yol açtığını söyleyen Prof. Dr. Yılmaz, şu bilgileri paylaştı:

“Göğüs boşluğundaki lenfoma büyüyüp, solunum ve çarpıntı gibi sorunlara neden olabilir. Hekimler olarak hastalığa karşı tavrımızı belirleyen durum, hastalığın evresi ve histolojik tipidir. Hastalığın tedavisinde kemoterapi yaklaşımı, akıllı ilaçlar, radyoterapi ve cerrahi tedavi önemlidir. Lenfomada kök hücre nakli ve ilaç tedavisi uygulanabilir.

Hastaların tedavilerini zamanında alması son derece önemlidir. Tedavi aralarını açmamaları özellikle önerilir.”

REKLAM ALANI
ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.